Соцмережі
7 Травня 2020
856

Влад Пономарь: Найбільший ризик — провал співпраці з МВФ

Прогноз НБУ ґрунтується на програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом

Головне з інфляційного звіту НБУ: основний ризик – відсутність нової угоди з МВФ.

«Ключовим припущенням реалізації макроекономічного прогнозу є продовження співпраці з МВФ.
Для мінімізації втрат і ризиків вкрай необхідною є співпраця з МВФ. Укладення нової програми співпраці з МВФ є головною передумовою збереження макрофінансової стабільності в Україні.
Це дасть змогу покрити збільшений до 7.5% ВВП дефіцит держбюджету. Україна зможе впевнено пройти період пікового боргового навантаження. Фінансування від МВФ та інших офіційних міжнародних партнерів надасть змогу підтримувати міжнародні резерви України.

Основний ризик для реалізації прогнозу полягає у відсутності програми співпраці з МВФ.
Реалізація цього ризику може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу. Це значно погіршить фінансові можливості уряду щодо підтримки економіки та можливість рефінансування боргів.
Зберігаються ризики виконання бюджету в частині фінансування. Визначальним джерелом фінансування є кошти від офіційних партнерів (МВФ, Світового банку, Єврокомісії). Крім значного обсягу фінансової підтримки, вартість її залучення є суттєво нижчою порівняно з ринковими інструментами, особливо в період стиснення світових та внутрішніх фінансових ринків. Ураховуючи, що фінансування за програмами Світового банку та Єврокомісїї тісно пов’язані з реалізацією програми МВФ, відтермінування співпраці з останнім посилить фіскальні ризики, зокрема поставить під загрозу фінансування бюджетних програм. Крім того, погіршаться інфляційні та курсові очікування, а доступ до зовнішніх ринків капіталу залишатиметься обмеженим навіть після стабілізації ситуації на них.

Україна без співпраці з МВФ залишається вразливою. Зважаючи на погіршення настроїв на світових фінансових ринках, критично важливою є нова програма співпраці з МВФ, яка забезпечить додаткові ресурси.

Доходи СЗДУ в умовах рецесії в економіці знизяться навіть в номінальному виразі за рахунок скорочення як податкових, так і неподаткових надходжень. Водночас зростає необхідність нарощування видатків соціального характеру. Відповідно такий суттєвий дефіцит в умовах відсутності приватизаційних надходжень буде профінансовано борговими запозиченнями. Вагому роль відіграватимуть запозичення від МВФ та інше офіційне фінансування.
Укладення нової програми співпраці з МВФ є головною передумовою збереження макрофінансової стабільності в Україні під час світової кризи.

Схвалення Радою директорів МВФ нової програми співпраці з Україною та отримання вже до кінця весни першого траншу фінансування створять сприятливі умови для інших державних запозичень. Україна зможе покрити збільшений дефіцит державного бюджету та пройти період пікового боргового навантаження.

Ключовим припущенням макроекономічного прогнозу є продовження співпраці з МВФ. Відповідно одним з основних ризиків макроекономічного прогнозу є відсутність укладення нової угоди про співпрацю з МВФ. Тривала затримка нової програми значно погіршить фінансові можливості уряду з підтримання економіки та можливість рефінансування боргів в умовах обмеженого доступу до міжнародних ринків капіталу. Це призведе до погіршення курсових та інфляційних очікувань і змусить НБУ вдатися до більш жорсткої монетарної політики.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram