Соцмережі
13 Січня 2020
567

Влад Пономарь: Економічна спроможність українців падає

Складові індексу та причини його падіння

Економічна спроможність українців у грудні досягла мінімального рівня. Економічна спроможність українців суттєво впала у другій половині 2019 р.

Значення Індексу економічної спроможності населення у грудні склало 96.
Такий результат був очікуваним, зважаючи на негативну динаміку погіршення рівня, започатковану з серпня 2019р. (періоду, який співвідноситься з діяльністю нової владної команди). Серед складових погіршення останнього періоду слід вказати:
• гальмування підвищення середніх зарплат — з серпня по листопад середня номінальна зарплата не зросла. Реальна середня зарплата навіть зменшилась.
• зростання заборгованості з виплат заробітної плати — на кінець липня заборгованість складала 2,7 млрд. грн., а у жовтні-листопаді сягнула 3,2–3,4 млрд. грн.;
• погіршенням розрахунків у житлово-комунальній сфері (внаслідок вказаної консервації зарплат) — місячний рівень покриття оплатою нарахованих сум за житлово-комунальні послуги у листопаді впав нижче 50%;
• зниження показників зайнятості.

Нагадаю, запроваджений Центром Разумкова Індекс характеризує (інтегрує) не лише традиційно розглядувану купівельну спроможність населення, але й економічну стійкість — здатність «усередненого» домогосподарства до життєдіяльності за умови втрати джерел поточного доходу впродовж певного періоду часу. Саме економічна стійкість є однією з найважливіших умов відчуття життєвої захищеності, упевненості в завтрашньому дні — отже, можливостей побудови довгострокових життєвих стратегій, загалом умовою позитивного соціального самопочуття.
(razumkov_org_ua).

Держбюджет за 2019 рік недоотримав 35 млрд грн доходів.

Індекс очікувань ділової активності знизився.
Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що характеризує поліпшення (від 50 до 100) або погіршення (від 50 до 0) очікувань порівняно з попереднім місяцем, знизився в грудні 2019р на 0,5 пункту – до позначки 48,6.
Про це повідомляє НБУ.
“Підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, песимістично оцінили економічні результати грудня”, – констатується в повідомленні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram