Новини
24 Грудня 2021
1 036

Вказав стать у вакансії — плати штраф: На роботодавців чекають нові правила

Сума сплати за порушення залежатиме від мінімальної зарплатні, наразі становитиме 65 тисяч гривень 

З 8 січня 2022 року починають діяти зміни до законодавства про рекламу, за якими роботодавців штрафуватимуть за те, що вказують певну стать у вакансіях (тільки для жінок, або тільки для чоловіків), повідомляє Ain.ua.

Як зазначає видання, в Україні ще з 1996 року діє правило про дискримінацію в рекламі вакансій за ознаками статі, раси, кольору шкіри, політичних та релігійних переконань. Це вказано у Законі про рекламу, ст. 24: “Забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі”.

А з 8 січня 2022 року набувають чинності зміни до цього закону, за якими за порушення такої норми роботодавця штрафують у десятикратному обсязі мінімальної зарплати на момент штрафу. “В Україні мінімальна зарплата наразі — 6500 грн, отже штрафи становитимуть 65 000 грн, допоки обсяг мінімалки не зросте”, — пише видання.

Як зазначають у Work.ua, за українським законодавством під це правило підпадає будь-яке оголошення про вакансію. Згідно з “Законом про зайнятість населення” ст. 11 п. 3: “Забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати вимоги, що надають перевагу одній зі статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя. Обмеження щодо змісту оголошень (реклами) про вакансії (прийом та роботу) та відповідальність за порушення встановленого порядку їх розповсюдження встановлюються Законом України “Про рекламу”.

Закон про рекламу трактує рекламу так: “реклама — інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких осіб чи товару”.

“Таким чином виходить, наче вакансія — це і є реклама вакансії. І в описі вакансії не має бути інформації та вимог про стать, вік тощо. І от якщо роботодавці, що трактуються законом як рекламодавці, вказуватимуть у вакансіях бажану стать, вони можуть потрапити від санкції — тобто під штраф обсягом десяти мінімальних зарплат”, — пояснює видання.

У Work.ua зазначають, що санкції за порушення цього правила працюватимуть так:

• Держпраці складає розпорядчий документ про штраф на підставі акту перевірки — за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів і виявлення підстав для штрафу.

• Роботодавець сплачує штраф до державного бюджету за місцем державної реєстрації юрособи чи ФОП.

• Сплатити штраф треба буде упродовж 15 днів з отримання розпорядчого документа Держпраці.

• Якщо не сплатити штраф і не оскаржити розпорядчий документ, штраф стягнуть через суд.

Раніше Investory News писали, що український IT-ринок рухається в сторону гендерного балансу. Близько трьох чвертей IT-фахівців в Україні — чоловіки, однак частка жінок у цій галузі зростає: у 2017-2020 рр. вона збільшилася з 20% до 25%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram