Новини
20 Травня 2019
865

Вітання із-за кордону: Хто із високопосадовців приїде на інавгурацію Президента

На інавгурацію Володимира Зеленського очікують на президентів 5 країн, представників країн-членів ЄС та США. Дональда Трампа серед них не буде (доповнено)

Фото: Костянтин Мельницький

Сьогодні, 20 травня, о десятій ранку відбудеться інавгурація новообраного Президента України Володимира Зеленського. Як повідомила речниця МЗС України Катерина Зеленко 18 травня на своїй офіційній сторінці у Twitter, на церемонію мають намір приїхати президенти п’яти країн – Латвії, Литви, Естонії, Грузії та Угорщини, віце-президент Туреччини, прем’єр-міністр Молдови, віце-прем’єри Білорусі, Румунії, Словаччини та Болгарії.

Також міністр енергетики США, міністр оборони Канади, міністр з питань Європи з Франції, міністр закордонних справ Польщі. “Та понад 40 інших високих представників”, – написала Катерина Зеленко.

Однак на самій інавгурації  прем’єр-міністра Молдови Павло Філіпа не було. Спікер Верховної ради Андрій Парубій оголосив, що на церемонії присутній міністр закордонних справ Молдови Тудор Ульяновський. Як стало відомо виданню Європейська правда, “прем’єр-міністр Молдови не зміг бути присутнім на заході через стан здоров’я”.

17 травня пізно ввечері посол України в США Валерій Чалий повідомив, що Дональд Трамп та віце-президент США Майк Пенс до України не приїдуть через щільні графіки затверджені наперед. За його словами, позиція підтримки України та українського народу, висловлена в телефонному спілкуванні пана Зеленського з Трампом та в привітаннях від сенаторів і конгресменів, залишається незмінною.

“На сьогодні є рішення про те, що в Україну поїде велика представницька делегація у складі до 15 осіб. Вона матиме статус Президентської делегації”, – зазначив дипломат.

Як стало відомо 19 травня, офіційну делегацію США очолить Рік Перрі, повідомила прес-служба Білого Дому.

“До складу делегації увійшли спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, посол США в ЄС Гордон Сондланд, директор департаменту Європейських справ у Раді нацбезпеки США при президентові Александер Відман і виконувач обов’язків голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Інтерфакс-Україна, на церемонії буде присутній представник НАТО – помічник генерального секретаря Альянсу, посол Алехандро Альваргонсалес. “Перебуваючи в Києві, посол також візьме участь у прийомі, присвяченому 70-річчю НАТО”, – пише видання.

У свою чергу Європейський Союз представлятиме віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович. Також прибуде міністр у справах Співдружності та ООН лорд Тарік Ахмад. “Ми високо цінуємо рішення уряду Великої Британії направити в Україну старшого міністра МЗС Британії Таріка Ахмада на інавгурацію президента Володимира Зеленського”, – йдеться в офіційному повідомленні посольства України у Британії.

Також відомо, що на інавгурацію Зеленського прибуде Президент Литви Даля Грібаускайте, йдеться на офіційному сайті Президента.

Як зазначила пані Грібаускайте, литовський народ протягом багатьох десятків років вів боротьбу за свободу, тому дуже добре розуміє і підтримує прагнення українського народу самостійно створювати європейське майбутнє своєї держави. “А також рішуче підтримує Україну в захисті свого суверенітету і територіальної цілісності”, – прокоментувала вона у заяві про візит до Києва.

Церемонію інавгурації відвідає очільник МЗС Яцек Чапутович та глава президентської канцелярії Польщі Галіна Шиманська. Як повідомляє портал 24tv, президент Польщі Анджей Дуда не приїде 20 травня до Києва. “На офіційній сторінці президента Польщі зазначено, що на цю дату у нього заплановані інші заходи”, – пише видання.

Австрію на інавгурації Зеленського представлятиме делегація на чолі з одним із високопоставлених представників “Австрійської народної партії” – Райнгольдом Лопаткою. “Члени уряду не зможуть приїхати на інавгурацію до Володимира Зеленського через глибоку політичну кризу”, – повідомив посол України в Австрії Олександр Щерба, передає Укрінформ.

Видання зазначає, що віце-канцлер Австрії та очільник “Австрійської партії свободи” Гайнц-Крістіан Штрахе подав у відставку після того, як ЗМІ опублікували таємно записані відео, на яких політик перед виборами у 2017 році обговорював фінансування партії з боку сім’ї російського олігарха в обмін на преференції після приходу до влади.

Серед представників інших країн 20 травня Україну відвідає федеральний президент ФРН 2010-2012 років Крістіан Вульфф, Чехію представлятиме друга посадова особа в країні – голова Сенату (верхньої палати парламенту) Ярослав Кубера. На чолі делегації з Азербайджану очікують голову парламенту Октая Асадова.

Японію на урочистому заході представлятиме член палати представників парламенту Кійохіко Тояма, який буде спеціальним посланцем прем’єр-міністра Сіндзо Абе. “Це рішення Уряду Японії є знаком привітання Президента України пана Володимира Зеленського, і Уряд Японії сподівається, що відправлення спеціального посланця буде поштовхом для розвитку дружніх відносин з Україною”, – повідомляє посольство Японії в Україні.

Як повідомила речниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко, представників з Росії на інавгурацію Володимира Зеленського не запрошували.

Нагадаємо, одними із перших серед світових лідерів Володимира Зеленського із перемогою у президентських перегонах привітали президент США Дональд Трамп, президент Білорусії Олександр Лукашенко, прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе, прем’єр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Емануель Макрон, російський опозиціонер Олексій Навальний, глава Чечні Рамзан Кадиров, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

У своїй вітальній телеграмі Ангела Меркель пообіцяла, що Німеччина продовжить активно підтримувати Україну. Президент Польщі Анджей Дуда запросив Володимир Зеленського відвідати Польщу. А от глава МЗС Великобританії Джеремі Хант зазначив, що Британія продовжуватиме підтримувати обраний Україною євроатлантичний курс, процес реформ і її безпеку.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram