Соцмережі
8 Липня 2019
646

Віталій Шапран: Про події на валютному ринку

Причини та перспективи зміцнення гривні

На вихідних отримав численні запити від друзів на тему «що відбувається з доларом?». Від запитів отримав моральне задоволення, вони кращі ніж взимку запити «що відбувається із гривнею?». Друзі, я розумію Вашу стурбованість особливо тих, хто купував долари взимку по 29,0, хотів би поділитись з Вами власними міркуваннями щодо подій на валютному ринку. Тому от Вам моя особиста експертна думка.

По-перше, кон’юнктура на ринку залізорудної сировини, сталевого прокату та більшості зернових культур розгорнулась у бік України. Так, ми маємо негативне сальдо торгівельного балансу, але зміна кон’юнктури у майбутньому може його дещо покращати.

По-друге, крім певного фактору сезонності за останні півроку вкладення нерезидентів у ОВДП збільшились на 55 млрд грн (приблизно 2,1 млрд дол. США). Приплив коштів нерезидентів на ринок ОВДП пов’язаний із високім рівнем дохідності по ОВДП у національній валюті.

По- третє, хочу звернути Вашу увагу на те, що на 1 липня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 20 638,9 млн дол. США. У червні вони зросли на 6,4% завдяки розміщенню Урядом єврооблігацій і купівлі Національним банком валюти на міжбанківському ринку. З початку року сальдо інтервенцій НБУ на валютному ринку складало приблизно 1,73 млрд доларів.

Чи є ризик відтоку коштів нерезидентів з ринку ОВДП? Так, такий ризик є завжди, але надаючи такому ризику оцінку потрібно враховувати ряд факторів.

1. Нерезиденти заходячи зараз купують ОВДП у національній валюті строком обігу більше ніж на рік.

2. Відкриття коррахунків Clearstream у депозитарії НБУ сприяло притоку коштів від нерезидентів на ринок ОВДП. Цей фактор недооцінюють ті, хто не розуміється на деталях розрахунків на ринку цінних паперів.

3. НБУ вже анонсував можливе пом’якшення монетарної політики і поступове зниження облікової ставки. Можливе зниження рівня ставок в Україні буде призводити до збільшення вартості ОВДП на вторинному ринку у портфелях нерезидентів.

4. Західний світ знаходиться в очікування пом’якшення монетарної політики провідних Центробанків Світу, що є сигналом для збільшення інвестицій у ринки які розвиваються.

5. Чисті ЗВР України перевищили 10 млрд доларів, тобто навіть якщо відбудеться відтік коштів нерезидентів з ринку ОВДП, НБУ вже сформовано достатній запас ЗВР для проведення інтервенцій. Звісно остаточний сценарій розвитку подій буде залежати від того, чи залишиться Україна у програмі МВФ, від цін на врожай зернових 2019 р., та від стабільності політичної кон’юнктури після парламентських виборів і т.д. Але хочу Вам нагадати, що НБУ дотримується політики гнучкого курсу і з огляду на вище наведенні фактори відхилення курсу у бік позначки 29,0 ближче до зими є зовсім необов’язковим.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram