Соцмережі
18 Березня 2021
653

Віталій Шапран: Економічне зростання України у 2021 році

Яким буде економічне зростання у 2021 році? На це питання можуть вам відповісти прогнози НБУ, уряду, МВФ або Світового банку. Якщо дивитись на прогнози МВФ, то минулого року він досить сильно промахнувся з прогнозом у мінус 8,2% від фактичного падіння на рівні 4,2%. Промахнувся не тільки МВФ, але і добра половина прогнозистів. З огляду на минулі помилки тепер їх прогнози на 2021 рік сприймаються дещо по-іншому:

НБУ +4,2%

Кабмін +4,6%

Світовий банк +3,0%

МВФ +2,99% (жовтневий прогноз)

Складність при прогнозуванні під час вірусної кризи ховається, насамперед, у динаміці економічної активності по секторам галузевих ринків. Так виявилось, що структура галузевих ринків України дала нашій економіці кращий імунітет від COVID-19 ніж прогнозували наші західні партнери. Зліт цін на ЗРС та сталевий прокат, добре диверсифікований аграрний експорт, та грошові потоки від українських заробітчан компенсували збитки в галузях, які традиційно чутливі до локдаунів.

В 2021 рік я дивлюсь з оптимізмом, без вірусів та локдаунів наша економіка показала здатність дуже швидко відновлюватись, тому за сприятливих обставин +5-6% ВВП у 2021 році — це цілком реальний прогноз.

Втім, на мою думку, щоб досягти цих сприятливих обставин потрібно знизити ризики локдаунів, прискорити темпи вакцинації, не поспішати з жорсткими монетарними та фіскальними заходами, які можуть бути відкладені і на 2022-23 рр.

Звісно, ми маємо розбудовувати відносини з нашими Західними партнерами та сприяти становленню міцного ринку урядових облігацій, який здатний бути гідною альтернативою коштам суверенних кредиторів.

З чим ми не можемо боротись, так це з динамікою розвитку подій на зовнішніх ринках. Я виходжу з того, що економіка країн наших торгівельних партнерів буде відновлюватись нерівномірно, і ми у другому або третьому кварталі можемо потрапити в ситуацію, коли енергоносії будуть дорожчати, а металурги відчують просідання цін.

Також слід враховувати, що значне збільшення грошової маси відбулось не тільки в Україні, при чому, за темпами зростання М1 (готівкові та безготівкові кошти) Україна далеко не на перших місцях. У розвинутих країнах монетарне стимулювання продовжується і значну частину емісії центральних банків злагоджено прийняли фондові ринки, які відреагували на монетарне пом’якшення зростанням цін на акції. Тому у третьому-четвертому кварталі є досить помітний ризик здування фондового пузиря. Отже, я хочу сказати, що в Україні є всі шанси у 2021 році перевищити у зростанні ВВП навіть прогнози нашого уряду, але на цьому складному шляху є перепони, які, якщо і не можна обійти, то принаймні до них можна підготуватись та пом’якшати їх вплив.

Яким буде економічне зростання у 2021 році? На це питання можуть вам відповісти прогнози НБУ, уряду, МВФ або Світового…

Опубликовано Виталием Шапраном Среда, 17 марта 2021 г.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram