Новини
10 Грудня 2019
1 177

Висновки саміту: Про що домовились лідери Нормандської четвірки

Загальні узгоджені висновки Паризького саміту в Нормандському форматі 

У Парижі в Єлисейському палаці відбулася зустріч чотирьох лідерів країн — учасниць Нормандського формату: президента України Володимира Зеленського, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Федеративної Республіки Німеччина Ангели Меркель та президента Російської Федерації Володимира Путіна. Вони обговорювали подальші кроки й терміни встановлення миру на Донбасі, повідомляється на сайті Офісу президента.

Саміт почався близько о 17:00, перед зустріччю чотирьох лідерів президент України Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін провели двосторонні зустрічі з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном.

Приблизно о 18:20, майже з півторагодинним запізненням, почалися переговори лідерів “Нормандської четвірки”. Цю зустріч перервали для переговорів президентів України та Росії.

Двосторонні переговори тривали понад годину. У частині зустрічі брали участь міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель та виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

З російської сторони — голова правління “Газпрому” Олексій Міллер і міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Під час спільної конференції учасники Нормандського формату розповіли про підсумки переговорів.

Тож, вирішено наступне:

Невідкладні заходи зі стабілізації ситуації в зоні конфлікту.

Сторони відданні повній та всеохопній імплементації режиму припинення вогню, підкріпленого реалізацією всіх необхідних заходів з підтримки режиму припинення вогню до кінця 2019 р.

Вони підтримають розробку та імплементацію оновленого плану з розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи про протимінну діяльність від 3 березня 2016 р.

Також підтримають домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо трьох додаткових ділянок розведення з метою розведення сил та засобів до кінця березня 2020 р.

Заохочують Тристоронню контактну групу сприяти звільненню та обміну утримуваних осіб, пов’язаних з конфліктом, до кінця року на основі принципу “всіх на всіх”, починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”, при розумінні, що міжнародним організаціям, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), буде надано повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб.

Підтримають досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках Тристоронньої контактної групи про нові пункти пропуску через лінію розмежування, виходячи передусім з гуманітарних критеріїв.

Нагадують, що Спеціальна моніторингова місія (СММ) Організації безпеки та співробітництва в Європі має бути спроможною використовувати  усі можливості мандату (від 21 березня 2014 р.) і мати безпечний та надійний доступ на всій території України з метою повного виконання свого мандату.

Заходи з імплементації політичних положень Мінських угод.

Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках Нормандського формату (Н4) і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей — як вказано у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 р. — з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати “формулу Штайнмаєра” в українське законодавство згідно з версією, узгодженою Н4 та Тристоронньою контактною групою.

Подальші кроки.

Сторони просять своїх міністрів закордонних справ та політичних радників забезпечити виконання досягнутих домовленостей. Також, вони погодилися провести ще одну зустріч у цьому форматі впродовж чотирьох місяців стосовно політичних та безпекових умов, серед іншого — для організації місцевих виборів.

Отже, дійшли згоди в питанні обміну полоненими. До кінця року можливий великий обмін. “Домовилися про початок — всіх узгоджених на всіх узгоджених. Зараз покажуть нам списки. Зараз мова йде про Донбас. Зробімо перший крок. Це великий крок, тому що 72 людини можуть приїхати додому”, — повідомив Володимир Зеленський журналістам.

Також попередні домовленості були досягнуті з розведенням на лінії зіткнення. Президент України доручив начальнику Генштабу Руслану Хомчак підготувати три “простих точки”, де найбезпечніше провести розведення. Ці точки будуть обговорюватися в рамках мінської групи. Крім того, в комюніке зафіксована необхідність розширення мандата ОБСЄ. Зараз місія спостерігає ситуацію на Донбасі тільки вдень. Країни нормандського формату зійшлися на тому, що ОБСЄ має стежити за режимом припинення вогню 24/7.

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко повідомив, що в Парижі на переговорах по газу між Україною і Росією не було досягнуто домовленостей, і переговори будуть тривати.

Вітренко зазначив, що триватимуть як двосторонні переговори між Україною і РФ, так і тристоронні за участю Єврокомісії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 2359-1 для анбандлінгу Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”. До 2021 р. від компанії повинен бути відділений оператор газотранспортної системи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram