Драйв
17 Листопада 2020
3 617

Віртуальна революція: Технології VR/AR змінюють майбутнє

Investory News дізналися, яким буде вплив віртуальної/доповненої реальності найближчими роками

Фото: Drioder

Інноваційні рішення та наукові розробки постійно відкривають перед нами нові можливості, дозволяючи творчо підійти до створення нових динамічних форм бізнесу і трансформації теперішніх. VR-технології не просто впливають на розвиток якоїсь конкретної галузі або напрямку науково-дослідної діяльності. Вони здатні зачепити всі аспекти життя суспільства — від медицини до космічних польотів.

Користувачі смартфонів вже активно використовують технологію AR. Сканують за допомогою неї тексти. Переводять їх в Google Translate. Шукають електронні версії предметів на вулиці (як, наприклад, в Pokemon Go). Переглядають віртуальні моделі експонатів в музеях тощо.

Найбільш поширений вид AR — історії в Instagram. У них користувачі можуть накладати на свої обличчя маски та різні анімації. Щодня в Instagram публікується близько 1 млрд історій.

До того ж за допомогою AR можна:

• Подивитися, чи підійде будь-який предмет меблів під інтер’єр їхнього будинку.

• Приміряти на себе одяг з брендового магазину. Подивитися, чи підходить вона за фасоном.

• Відвідати віртуальну екскурсію по готелю, в який людина збирається поїхати. Таким чином можна ознайомитися з його ремонтом та умовами проживання. Буде круто, якщо з’явиться можливість відразу подивитися на сусідів (про всяк випадок).

60% опитаних з 11 країн світу вважають, що перевіряти товари за допомогою AR набагато зручніше, ніж їхати в магазин

VR-технології відкривають медичним фахівцям можливість абсолютно інакше поглянути на людський організм, дозволяючи перетворити результати медичних скринінгів в інтерактивні 3D-програми.

Ця технологія не тільки підвищує якість лікування пацієнтів, а й вигідна з економічної точки зору. Дослідники медичного центру Стенфордського університету встановили, що VR-моделювання допомогло скоротити час підготовки до хірургічних операцій на 40% і підвищити точність їх проведення на 10%.

У заводському цеху або на нафтовому родовищі VR-технології здатні в режимі реального часу надавати фахівцям інформацію, що дозволяє підвищити ефективність і безпеку їх роботи. Спецодяг, оснащений пристроями віртуальної реальності, підключеними до мережі промислового інтернету, кардинально змінює уявлення про те, як може бути організованим робочий простір фахівців у майбутньому.

Космос знаходиться так далеко від нас, що його і уявити собі важко. Але саме там розкривається справжній потенціал застосування VR-технологій.

Астронавти на борту Міжнародної космічної станції (МКС) вже зараз проводять тестування техніки нового покоління — очок з доповненою реальністю Microsoft HoloLens. Окуляри можуть підвищити якість взаємодії астронавтів з центром управління на Землі. Перебуваючи у відкритому космосі, фахівцям більше не потрібно покладатися тільки на голосові команди з Х’юстона. Тепер у них є експерт, який в режимі реального часу дає рекомендації про те, як виправити неполадки або провести конкретний експеримент. Окуляри також дозволяють виводити на екран анімовані голографічні проекції, що виникають поверх пристроїв, з якими взаємодіє екіпаж, знижуючи при цьому ризики у виконанні робіт у відкритому космосі, які можуть бути викликані перебоями зі зв’язком.

В умовах стрімкого розвитку VR-технологій в ігровій індустрії, не дивно, що одним із найбільш перспективних напрямків їх використання стала освіта. Завдяки впровадженню технологій віртуальної реальності виробнича компанія може без додаткових витрат на логістику заочно познайомити нових співробітників c простором, в якому їм доведеться працювати, позбавивши їх при цьому від ризику помилитися.

Яким же буде майбутнє віртуальної та доповненої реальності? Яким буде їх вплив у найближчі 30 років та як зміниться одна з найбільших галузей промисловості?

2021 — AR і VR налаштовані на злиття і створення нового віртуального друга

Всього через два роки технології зможуть створити для людей досвід, в якому ми не зможемо визначити різницю між віртуальним і реальним світом, об’єднуючи доповнену реальність і віртуальну.

Майкл Абраш, головний вчений Oculus, який зробив це пророцтво, заявляє про проблеми відновлення реального світу і стверджує, що розширений VR стане невіддільною частиною віртуальної реальності. Він також стверджує, що злиття цих технологій призведе до появи рішення, яке буде використовуватися довше і набагато частіше, ніж сьогодні. Хоча треба буде виконати багато роботи, вчений упевнений, що з’явиться технологія, в якій межа між віртуальною реальністю і реальним життям буде набагато більш розмитою і неясною.

У тому ж році ми побачимо, що в нашому суспільстві з’являються віртуальні люди, які використовуються для підтримки нашої компанії. Хоча досягнення висловів від наших віртуальних друзів може виявитися нереальним через два роки, ми все одно зможемо спілкуватися з нашими новими технологічно створеними друзями й випробувати абсолютно новий стиль соціальної взаємодії.

2025 — VR гарнітури (як і AR) виглядатимуть як сонцезахисні окуляри

В наші дні гарнітури VR відносно великі та об’ємні, тому різні бренди намагаються, щоб вони виглядали привабливішими з кожним роком. У міру того, як технологія стає все більш досконалою, відомо, що пристрої стають меншими й тоншими.

Те ж саме відбудеться і з гарнітурами. З 2025 року ми побачимо, як вони приймають стиль сонцезахисних окулярів. Це значно зменшить розмір цих гарнітур і, як наслідок, дозволить більш органічно використовувати цю технологію для користувачів, особливо для тих, кому незручно носити нинішню громіздку гарнітуру.

2030 — Досвід життя на Марсі

Хоча деякі з найвідоміших у світі мільярдерів обіцяють нам польоти в космос і навіть на Марс, ціни на квитки, прогнозовані для цих польотів, астрономічні та будуть зарезервовані для невеликого відсотка людей, який може собі це дозволити.

На щастя для нас, віртуальна реальність зможе надати досвід, який багатьом з нас би сподобався, дозволивши побачити, на що дійсно схоже життя на Марсі і як це — подорожувати в космосі.

Це не тільки відмінна альтернатива, для тих, хто не може дозволити собі справжній квиток на червону планету, ця технологія також буде дуже корисна для тих, хто працює в космічній галузі та хоче використовувати її в навчальних цілях.

Віртуальна реальність допоможе відчути життя на Марсі, що дозволить проводити дослідження та розробки, які допоможуть майбутнім місіям.

2030 — Подолай свої найбільші страхи за допомогою віртуальної реальності

Почуття страху є природною людською реакцією, і всі ми відчуваємо його в різному ступені. Для деяких з нас ці відчуття можуть перерости у фобії, які можуть надати величезний вплив на наше повсякденне життя. Від нешкідливих павуків, польотів у літаку і клоунів наші страхи можуть зробити реальний вплив на наше психічне здоров’я і якщо з ними не впоратися, вони можуть стати проблемою, яку багато хто з нас намагаються подолати протягом всього нашого життя.

До 2030 року віртуальна реальність допоможе тим, хто страждає певною фобією, завдяки впровадженню в галузь охорони здоров’я, щоб допомогти людям протистояти та подолати свої страхи. VR зможе віртуально перенести пацієнта в конфліктну ситуацію, щоб він зіткнувся з тим, чого так відчайдушно намагаються уникнути. Це буде дуже корисно як для медичної галузі, так і для пацієнта, оскільки допоможе людям впоратися зі своїми страхами й у кінцевому підсумку перемогти їх.

2050 — зростання приміряльних кімнат віртуальної реальності

За останнє десятиліття онлайн-покупки виросли на величезні суми, що не дивно, адже люди можуть робити покупки у своєму одязі, не виходячи з власного будинку.

Одним із поточних недоліків роздрібних онлайн-покупок є покупка чогось, що не підходить або просто не виглядає правильно, але віртуальна реальність допоможе це виправити.

До 2050 року споживачі зможуть приміряти одяг в кімнатах для перевдягання у віртуальній реальності, де вони побачать, як на них виглядають предмети гардероба.

Джерело: Media VR, GE, SharesPro

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram