Новини
15 Липня 2021
668

Виробники електроенергії тепер укладатимуть двосторонні договори тільки на електронних аукціонах

Порядок проведення електронних аукціонів затверджується урядом

Парламент зобов’язав виробників усіх форм власності, крім виробників за зеленим тарифом і тим, хто отримав держпідтримку внаслідок аукціону, з 1 вересня 2021 року до 1 квітня 2022 року продавати електроенергію за двосторонніми договорами (ДД) виключно за результатами електронних аукціонів, а трейдерів і постачальників — продавати на ринку “на добу вперед” (РДВ) не більше 10% ресурсу, придбаного за ДД.

Відповідні зміни в закон про ринок електроенергії внесені законом про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ і забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу (законопроєкт №3508-д від 4 червня 2021), затвердженим в цілому 14 липня 303 голосами.

“З метою забезпечення прозорості та рівних умов для виробників електроенергії державної, комунальної та приватної форм власності тимчасово, до 1 квітня 2022 року, виробники електроенергії, крім виробників за зеленим тарифом і тим, хто отримав держпідтримку внаслідок аукціону, продають електроенергію за двосторонніми договорами виключно на електронних аукціонах”, — йдеться у запропонованій на засіданні 13 липня енергокомітетом Ради правки №756 до законопроєкту №3508-д до другого читання.

Згідно з пропозицією комітету, порядок проведення електронних аукціонів затверджується Кабінетом Міністрів України (КМУ).

Рішення про відпуск електроенергії за двосторонніми договорами виключно в тому випадку, якщо вони були укладені за результатами електронних аукціонів, набирає чинності з 1 вересня.

За словами глави енергокомітета Ради Андрія Геруса, укладені договори, період дії яких припадає на час з 1 вересня, виробники будуть зобов’язані робити відповідними закону і переукласти їх, якщо вони укладені не за результатами аукціону.

Що стосується обмежень трейдерів і постачальників, до 1 листопада 2021 року загальний (максимальний) обсяг продажу ними електроенергії на РДВ за місяць не може перевищувати 10% зареєстрованого обсягу покупки за двосторонніми договорами у виробників або гарантованого покупця на цей розрахунковий період.

У разі імпорту електроенергії обсяг продажів на РДВ збільшується на обсяг імпортованого ресурсу, випливає із зазначеної правки №756.

Нагадаємо, з метою посилення відповідальності недобросовісних учасників ринку за порушення договірних умов Міністерство енергетики ініціює внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електроенергії на “Українській енергетичній біржі”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram