Новини
28 Серпня 2020
1 016

Виробник електромобілів Xpeng залучив на IPO $1,5 мільярда

Вихід на біржу допоможе китайському автовиробнику конкурувати на переповненому ринку серед Li Auto, Nio і Tesla

Китайський стартап Xpeng Motors під час первинного публічного розміщення акцій (IPO) на Нью-Йоркській фондовій біржі зміг залучити $1,5 млрд, повідомляє TechCrunch.

Компанія продала 99,7 млн ​​акцій по $15 за штуку, вказує видання. Спочатку стартап планував продати 85 млн акцій по $11-13 за штуку, але переглянув свої плани через підвищений інтерес з боку інвесторів.

Як зазначає видання, тепер після виходу на біржу Xpeng зможе залучати набагато більші суми, ніж від приватних інвесторів. Додаткове фінансування допоможе компанії конкурувати на переповненому ринку електромобілів, де вже є Li Auto, Nio, WM Motor і Tesla.

Xpeng заснована у 2014 р. у Китаї. Її головний офіс розташований в Гуанчжоу. У компанії немає власного заводу — електрокари збирають на майданчику державного виробника Haima.

За даними Crunchbase, за весь час Xpeng залучила $2,6 млрд. Серед її інвесторів — Alibaba і Xiaomi, з якої компанія розробляє технології з’єднання смартфона з автомобілем.

Свій перший позашляховик G3 компанія представила в кінці 2018 р. До червня 2019 р. вона відвантажила 10 тис. машин. У липні 2020 р. Xpeng почала постачання електричного седана P7 — його вважають конкурентом Model 3.

У березні 2019 р. Tesla звинуватила свого колишнього інженера — співробітника Xpeng — в крадіжці вихідного коду для технології автопілота. У червні 2020 р. компанія заявила клопотання про надання зображень моделі та програмного коду Xpeng.

Нагадаємо також, китайська компанія Xiaomi інвестувала в Xpeng Motors в раунді фінансування на $400 млн. Серед ранніх інвесторів стартапу — Alibaba. Компанія співпрацюватиме з Xiaomi в розробці технологій для підключення смартфонів до транспортних засобів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram