Новини
23 Лютого 2021
733

Виробник електрокарів Lucid Motors вийде на біржу з оцінкою у $24 мільярди

Компанія ще не випустила жодного авто, але стане дорожчою за Nissan і Mazda

Американський виробник електрокарів Lucid Motors стане публічною компанією вже у другій половині 2021 року. Її капіталізацію оцінюють у $24 млрд, повідомляє The Verge.

Видання зазначає, що Lucid Motors відмовиться від традиційного процесу IPO і використовуватиме інструмент під назвою SPAC. Мова йде про злиття з компанією Churchill Capital Corp IV, яка вже торгується на біржі.

Згідно з повідомленням, після операції у автовиробника буде близько $2,1 млрд. Також Lucid Motors проведе додатковий раунд фінансування на $2,5 млрд. Інвесторами стануть BlackRock, Fidelity Management і фонд з Саудівської Аравії. “Компанії необхідні кошти, аби повноцінно вийти на ринок”, — зазначають у Lucid Motors.

Наразі у компанії немає готового масового виробництва. Вона будує завод за $700 млн, де має розпочатися виробництво першої моделі — люксового седана Lucid Air зі стартовою ціною від $69,99 тис.

“Електрокар називають головним конкурентом Tesla Model S. До речі, у Tesla, очікуючи конкуренції, знизили ціну на цю модель. Новинка стане популярною завдяки великому запасу ходу — до 800 км”, — наголошує видання.

Фото: Lucid Motors/електрокар Lucid Air

У планах Lucid Motors — поставити на ринок 20 тис. автомобілів у 2022 році, у 2023-му — 49 тис., а до 2030 року вийти на показник у 500 тис. поставлених авто за рік. Для порівняння, Tesla продала 500 тис. за підсумками 2020 року, Toyota — більше ніж 10 млн машин.

У 2023 році компанія також планує представити SUV під назвою Gravity, що має забезпечити закінчення 2025 року без збитків.

Видання також наголошує, що у Lucid Motors багато конкурентів: розпочинаючи від великих автоконцернів, що інвестують в електрокари, до нових гравців на зразок Fisker і Rivian, які також готуються випустити на ринок свої електрокари. “Усі нові гравці вже мають величезну капіталізацію, але все ще не представили свої автомобілі масовому споживачеві”, — йдеться у повідомленні.

Lucid Motors створена у 2007 році одним із колишніх топменеджерів Tesla. Спочатку Lucid планувала створювати батареї для тих же електрокарів, але компанія змінила курс на виробництво власних електрокарів. За час існування інвестори вклали понад $1,1 млрд.

Раніше Investory News писали, що головний конкурент Tesla — Lucid Motors побудував завод з виробництва електрокарів. Компанія отримала інвестиції обсягом $1 млрд від фонду Public Investment Fund of Saudi Arabia.

Раніше Lucid презентувала свій перший серійний електромобіль Air преміумкласу через майже чотири роки після показу прототипу машини. Компанія працювала над нею понад десять років. Запланована вартість — від $80 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram