Драйв
22 Травня 2020
3 335

Випустити адреналін: ТОП-10 небезпечних та божевільних захоплень

Investory News підготували добірку екстремальних розваг за чималі гроші

Як відчути себе господарем не тільки своєї кредитної картки, а й господарем долі? Є варіант — відчути екстрим: вистрибнути з літака у вінгсьюті — крилатому тканинному костюмі, а потім приземлитися без використання парашута; або з хмарочоса, але так, щоб часу для розкриття парашута ледве вистачало.

Для більшості людей це здасться повним божевіллям, але той, хто хоча б раз спробував, підтвердить — тільки в такі моменти ти відчуваєш себе саме господарем долі.

Однак є одне “Але”. Якщо хочеш спробувати щось із запропонованих безумств — готуй гаманець. Подібні розваги є найдорожчими хобі у світі, і навіть тільки на підготовку, навчання та обладнання доведеться витратити не одну сотню доларів.


Банджі-джампінг (bungee jumping). Якщо хочеться відчути, що таке адреналіновий драйв, звичайно ж вирушайте на банджі-джампінг: стрибок вниз з нереальної висоти.

Людину тримає тільки еластичний трос, який буде пружинити до повної зупинки. Таким чином, навіть після падіння ви будете якийсь час продовжувати безпорадно підстрибувати в повітрі. Об’єктами для стрибків вибираються не тільки вежі та висотні будівлі, а й рушійні засоби, наприклад, вертоліт або повітряна куля.

Ціна задоволення варіюється від $150 до $450 — вартість можливості зістрибнути зі знаменитого мосту в Шибениці, в Хорватії. Для стрибка не потрібно купувати додаткове обладнання. Все необхідне надає оператор. Кажуть, до таких стрибків можна звикнути.

З усього світу любителі екстремального спорту і просто гострих відчуттів спрямовуються в Макао (Китай) тільки заради того, щоб стрибнути з однойменної вежі й стати одним із тих, хто спробував найвищий у світі банджі-джампінг: 233 м — і 5 секунд вільного падіння зі швидкістю 200 км/год. Зупинка на висоті 30 м і плавний спуск на землю.


Хеллі-скі (heli-skiing) — особливий напрямок гірськолижного спорту, підходить для тих, кому звичайний схил здається дитячою пісочницею. Вартість від $800-$1200 включаючи поїздку.

У пошуках адреналіну прихильники хеллі-скі підіймаються за допомогою вертольотів на заздалегідь намічені гірські вершини, а потім ковзають вниз по недоторканому, білосніжному схилу.

У світі діє всього кілька компаній, що пропонують вертолітні прогулянки серед гірських вершин. Даний вид спорту вкрай небезпечний, оскільки ніколи заздалегідь не відомо, що тебе чекає на схилі, яка поверхня, які погодні умови в тому районі, чи не підведе спорядження.

Найдовші спуски вважаються у Швейцарії. Вертоліт підіймає пасажирів на другу за величиною в західній Європі вершину висотою 4600 м, Monte Rosa, оточену іншими гігантами висотою 3600 м, Lyskamm і Breithorn. Вартість одного підйому на Monte Rosa, включаючи послуги гіда, $394.


Сплав (rafting). Досить складний вид спорту, який вимагає певної фізичної підготовки, — сплав по бурхливих річках на надувному човні. Протягом подорожі очікує чимало сюрпризів: підводні вири, камені, несподівані водоспади, різкі повороти, сильні течії.

Все це несе в собі великий ризик переломів і травм. Щоб залишитися в живих і прибути до місця призначення цілим і неушкодженим, необхідно спеціальне навчання.

Висококласний сплав обійдеться як мінімум у $1000, плюс близько $400 потрібно буде витратити на обладнання та захисне спорядження. Для новачків можна знайти варіанти й дешевше, з більш безпечними умовами спуску. Пів дня рафтингу буде коштувати близько $130, а повний день — $200.

Франклін (Тасманія, Австралія) — популярне місце серед любителів активного туризму. Згідно з міжнародною спортивною класифікацією, сплав по цій річці зараховується до вищої категорії складності.

Річка часто змінює річище, маршрут ускладнюють впали стовбури дерев. Крім лісового сміття, підводних каменів і річкових порогів туристам доведеться подолати психологічний фактор — сплав проходить далеко від цивілізації, і в разі катастрофи рятувальники прибудуть тільки через пару днів.


Бейсджампінг (base jumping). 24 липня 1966 року парашутисти-екстремали Майкл Пелка і Брайан Шуберт здійснюють перші в історії стрибки з гори Ель-Капітан, тим самим поклавши початок бейсджампінгу.

Даний вид розваг не тільки надзвичайно небезпечний, в ряді країн він офіційно заборонений. Для старту вибирається майданчик на ділянці скелі або будівлі, що розташована приблизно на 600-метровій висоті. Звідси сміливці зістрибують униз, озброївшись парашутами. Дана висота передбачає, що у вас є всього кілька секунд для розкриття парашута й уникнення удару об землю.

Вибух адреналіну вже точно гарантований. Для бейсджампінгу потрібно парашут, відмінний від класичного. Його вартість може доходити до $1500. Костюм і шолом обійдеться приблизно в $500. Не варто забувати й про витрати на можливість дістатися до найцікавіших майданчиків світу, а це чималі транспортні витрати.

Існує кілька крутих місць для цього виду спорту, серед яких: Стіна Тролів (Рамсдаль, Норвегія), гора-моноліт Ель-Капітан (Каліфорнія, США), два піки, що підіймаються над північним канадським островом, Монт-Асгард (Баффінова Земля, Канада), найбільший міст у світі New River Gorge (Західна Вірджинія, США), водоспад Анхель (Канайма, Венесуела), віадук Мійо (Аверон, Франція).

А ось найвища споруда у світі Вежа Бурдж-Халіфа (Дубай, ОАЕ) також не могла залишитися поза увагою тих, хто шукає ідеальну споруду для стрибків з парашутом.

Перші стрибки були здійснені ще під час будівництва, після чого владі Дубая та адміністрації будівлі не залишалося нічого, окрім як офіційно дозволити бейсджампінг за умови його узгодження.

Інфраструктура, участь обслуговуючого персоналу і карколомна висота роблять Бурдж-Халіфа одним із найбільш зручних і безпечних місць для найнебезпечнішого виду стрибків з парашутом.


Скелелазіння (alpinism) — підкорення гір, спираючись на свої сили та обладнання для страховки. Але особливі безумці вважають за краще залишати страховку вдома та відправляються, озброївшись тільки спеціальними черевиками та мішком з крейдою.

Одна маленька помилка, і вже ніщо не зможе запобігти падінню. Основне обладнання: альпіністські черевики, мотузки та троси, проводи, шолом, сумка з крейдою.

Загальна вартість може скласти близько $480. Чималу частку займають транспортні витрати. Підкорення гірських вершин у всіх точках планети — заняття не з дешевих.

Одне з найкрасивіших місць для скелелазіння є Метеори — один із найбільших монастирських комплексів Греції, розташований на вершині скель, які отримали таку ж назву.

Гігантські стовпи, висота яких досягає декількох сотень метрів, розташовані у 250 км від Афін, серед Фессалійської рівнини. При всій своїй візуальній гладкості стовпи складаються з суміші пісковику та уламкової гірської породи, що нагадує асорті з гальки в бетоні. Серед натовпів туристів людей з мотузками вкрай мало. Більшість маршрутів пробито під лазіння у зв’язці, з дуже рідкісними точками страховки, але є і кілька спортивних маршрутів, складністю до 7C.


Скайдайвінг (skydiving). Даний вид спорту передбачає стрибок з літака транспортного засобу — літака або вертольота. Деякий час, до розкриття парашута, ви будете перебувати у вільному польоті, а потім плавно, протягом декількох хвилин, опуститеся на землю.

Повний комплект необхідного обладнання містить в собі: контейнер, головний купол, резервний навіс, шолом, висотомір, інше захисне спорядження — все це може скласти близько $5000.

Вартість стрибка варіюється в залежності від країни та компанії, що забезпечує стрибки. Для новачків пропонуються тандемні польоти, а також навчання в спеціальних школах.

Нова Зеландія неспроста отримала статус пригодницької столиці світу. Десятки тисяч поціновувачів цього екстремального спорту щорічно збираються тут на змагання, зустрічі та й просто заради приємної компанії.

Природна краса країни заворожує: Тасманове море, озера, льодовики, зелені луки — відмінний стимул насолодитися Новою Зеландією з висоти пташиного польоту.

До того ж, саме тут ви зможете знайти кращих інструкторів з парашутного спорту і першокласні умови.


Польоти у вінгсьюті (wingsuit). Якщо ви коли-небудь мріяли відчути себе птахом, що ширяє в небі, ви можете це здійснити, зробивши незабутній політ у вінгсьюті — спеціальному комбінезоні, оснащеному перетинками з тканини в просторі між руками й ногами та між ніг, що імітує крила й хвіст птаха, що летить, і що дозволяє людині парити в повітрі.

Комплект вінгсьюту також містить парашут, що розкривається на достатньому наближенні до поверхні землі. Деякі наважуються стрибати, не розкриваючи парашут. Для польотів вкрай важливо придбати надійний костюм найвищої якості. Його вартість становить приблизно $1500 і $2000-$5000 — вартість парашута.

Стрибки здійснюються як з літаків, так і зі стаціонарних майданчиків. Підйом на літаку оплачується додатково.


Скайсерфінг (sky surfing) — один із напрямів скайдайвингу, з тією лише різницею, що до розкриття парашута ви нагадуєте сноубордиста, який мчиться по повітрю. Скайборд дозволяє виконувати в польоті практично будь-які акробатичні трюки. Вартість “повітряної дошки” для початківців складає $400, а круті борди професіоналів можуть досягати й $1500. Не забуваємо ціну парашута, близько $5000, а також вартість самого стрибка.

Особливість подібного стрибка полягає в тому, що його успішність повністю залежить від уміння спортсмена правильно контактувати з повітряним потоком.

Відрізняє скайсерфинг від інших видів парашутизму специфічна аеродинаміка (завдяки використанню дошки), а також велика вертикальна швидкість падіння, яка досягає 60 м/с. Через це при неправильних діях парашутиста, він може абсолютно “втратити керування” і почати крутитися в повітрі з високою відцентровою швидкістю (це загрожує небезпекою крововиливу в мозок).

Плюс до цього, якщо не стабілізувати вчасно розташування на борді, стає неможливим розкриття парашута, оскільки дошка може заплутатися в його стропах. В такій ситуації єдиним правильним рішенням є — вчасно відстебнути дошку.


Кейв-дайвінг (cave diving), або Дайвінг у підводних печерах. Це найнебезпечніший вид підводного плавання, і лише деякі наважуються їм займатися через високу вартість та складний рівень необхідної підготовки.

Все стандартне обладнання, яке використовується дайверами, просто марне. Бо проблеми, з якими можна зіткнутися при зануренні в печери, абсолютно інші: відмова в освітленні, переохолодження та різного роду травми.

Якщо ви вирішили зайнятися цим видом спорту, приготуйтеся витратити близько $9000 на екіпіровку, не кажучи вже про вартість проїзду до місця занурення та й самого занурення.

Друга найглибша печера у світі — Печера Крубера (Абхазія, Грузія). У глибину вона близько 2000 тис. м. Була відкрита в 1960 році.

Дуже часто її ще називають Воронячою печерою. Своє друге ім’я вона отримала завдяки дослідженням спелеологів, які знайшли там сотні ворон, що гніздилися біля її входу. Ця печера дуже цікава навіть найдосвідченішим дайверам, вона дійсно прекрасна та дуже незвичайна.


Висотний альпінізм. З моменту підкорення Евересту пройшло вже понад 50 років, а кількість сміливців, які бажають повторити сходження, не зменшується. Ціна, яку необхідно заплатити за те, щоб вступити на найвищі світові вершини, може звести з розуму — $100 000-$120 000.

Для експедиції необхідне спеціальне обладнання, без якого альпіністові не вижити й кілька годин.

Для підтримки життєдіяльності необхідно оплатити перебування підготовленого комплексу. Екіпірування обійдеться в суму $8000-$15 000. А ще кисневі баки вартістю $30 000, $10 000 — на зубчасте тягове перевезення, $30 000 — на провожатого й $10 000-$15 000 — на помічника, що супроводжує, а краще на двох.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram