Новини
19 Серпня 2019
833

Вільна торгівля: Україна та Ізраїль розширюють угоду про ЗВТ

Досягнуто домовленостей й про те, щоб без затримок розпочати роботу з розширення угоди на сферу послуг

На фото: президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

Україна та Ізраїль розпочнуть роботу з розширення угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами на сферу послуг і створять центри високотехнологічного розвитку для обміну досвідом. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

“Ми детально обговорили наші торговельно-економічні відносини. Ізраїль залишається ключовим торговельним партнером України в регіоні Близького Сходу”, — заявив президент України Володимир Зеленський у ході брифінгу за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

За його словами, сукупний товарообіг між Україною та Ізраїлем перевищив $1 млрд.

Також було досягнуто домовленостей про те, щоб без затримок розпочати роботу з розширення угоди й на сферу послуг.

Однак, початок роботи угоди про ЗВТ відкладається через відсутність ратифікації документа Ізраїлем.

У свою чергу, ізраїльський прем’єр заявив, що ратифікація угоди та її розширення будуть проводитися після виборів до парламенту Ізраїлю восени.

Крім розширення угоди про ЗВТ, було прийнято також рішення створити центри високотехнологічного розвитку в Єрусалимі та Києві.

“І в Києві, і в Єрусалимі слід відкривати центри високотехнологічного розвитку. Таким чином, ми будемо обмінюватися технологіями, і залучати українців в нашу індустрію високих технологій. Тому, що ми будемо робити спільні інвестиції в цю сферу тут, в Україні”, — зазначив Нетаньяху.

В даний час квінтесенцією розвитку будь-якої держави є інновації, і в Україні, зазначив він, є великі таланти й можливості для цього.

“Ізраїльські компанії тут працюють, і ми співпрацюємо з десятками тисяч, десь близько 50 тис. Українських комп’ютерних інженерів, математиків, вчених, тих, хто задіяний у сфері сучасних технологій”, — додав прем’єр Ізраїлю.

Довідково. Верховна Рада України 11 липня 2019 р. ратифікувала міжнародну угоду про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем. Згодом, 7 серпня Володимир Зеленський підписав проект закону №0223 про ратифікацію угоди про ЗВТ.

Відповідно до угоди про ЗВТ, Ізраїль скасовує близько 80% ввізних мит для українських промислових товарів і понад 9% – для товарів агросектору. Водночас Україна скасовує близько 70% ввізних мит на ізраїльську промислову продукцію і більш як 6% – для сільськогосподарських товарів. Угода набуде чинності через 60 днів після ратифікації парламентом України та ізраїльським Кнесетом.

Нагадаємо, у січні-травні 2019 р. негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами збільшилося до $2,6 млрд, у порівнянні з $2,05 млрд за аналогічний період минулого року. Експорт товарів виріс на 7,4%, до $20,9 млрд, а імпорт збільшився на 9,3% – до $23,53 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram