Соцмережі
27 Січня 2023
597

Вікторія Тігіпко: Уроки 2022 року

Якщо минулий рік інвестори люблять порівнювати з американськими гірками, то 2023-й може стати ще більш мінливим та бурхливим. Щоб краще до нього підготуватись, варто розібратися, які уроки ми отримали за 2022-й.

• Урок №1: готуйтеся до несподіванок. 2022 рік став потужним нагадуванням, що на ринках можуть відбуватися неочікувані речі. Пам’ятайте, що існують не лише “відомі невідомі” (наприклад, якою буде інфляція 2023-го), але й “невідомі невідомі” (те, що може змінитись, але поки не вдасться прогнозувати).

На практиці це означає: не варто інвестувати лише в рамках базового сценарію. Переконайтеся, що ви розумієте, як ваш портфель може працювати в інших — навіть екстремальних. Наприклад, стратегія TAVentures — фокус на команду яка навіть з маленькою кількістю капіталу зможе успішно вижити на ринку за будь-яких умов. Пошук балансу між максимізацією дохідності, якщо ви праві, та обмеженням втрат, коли помиляєтесь, став важливішим, ніж будь-коли.

• Урок №2: майте план (реальний). Якщо зробили інвестиції без чіткого розуміння, коли продавати, або як діяти, якщо справи підуть погано, то, ймовірно, довелось приймати складні рішення. І вони не завжди були правильними. Купівля без визначеного плану — один з найнадійніших способів наробити дорогих помилок на нестабільних ринках. У світі стартапів це означає що потрібно мати чітке розуміння таймлайну та перспектив виходу з тої чи іншої компанії.

Як мінімум, поставте питання про ваш (реальний) часовий горизонт, мету дохідності, максимальні втрати, які можете витримати, як генеруватимете та оцінюватимете ідеї, стиль вкладення, коли купуєте (або ні) чи продаєте (або ні), як формуєте портфель та оцінюєте його основні ризики тощо.

Відповідати на них не так цікаво, як читати про новітні технології, але набагато корисніше.

• Урок №3: вчіться на помилках, яких припустилися 2022 року. Ми всі їх робимо. Проте помилки — це не обов’язково погано. Через навчання на них ви краще впораєтесь з майбутніми труднощами. Тож зараз саме час переглянути інвестиційні рішення, які ви прийняли 2022 року, і подумати про свої сильні та слабкі сторони.

Спробуйте визначити п’ять найгірших помилок і викласти все це в письмовому вигляді. Наприклад, можна відповісти на такі питання: що саме ви зробили не так і чому, що винесли з цієї ситуації, як стежитимете за тим, щоб це не повторилося. Не робіть занадто багато висновків заднім числом і намагайтеся зосередитися на процесі, а не на результаті.

А ще — почніть вести інвестиційний журнал. Запишіть свої погляди на ринок та інвестиційні рішення. Так ви з вищою ймовірністю помітите закономірності та визначите власні слабкі місця. Це може принести більше користі, ніж здається. Особливо з огляду на те, що макросередовище робить інвестування ще складнішим.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram