Соцмережі
20 Квітня 2022
586

Вікторія Тігіпко: Розвиток ринку у воєнний час

Вплив війни, яку Росія розв’язала в Україні, безумовно, відчує вся світова економіка. Ринки коливатимуться. І краще робити прогнози і прорахунки заздалегідь.

Навіть у мирний час інвестори постійно намагаються зрозуміти та пояснити, чому ринки рухаються саме так, а не інакше. Раз на кілька місяців вони розповідають собі та іншим ринкові історії. Це допомагає раціоналізувати все, що відбувається. Щоби отримати прибуток, треба зрозуміти, як змінюється наратив на ринку.

Цю тему вже досить докладно пояснив Брент Доннеллі в книзі “Альфа Трейдер”. На його думку, життєвий цикл більшості ринкових наративів складається з семи етапів.

Перший — формування. Кілька інвесторів обговорюють певну тему, але ринки ще не оцінили її. За ним слідує етап наростання. Все більше інвесторів звертають увагу на цю тему, починають коригувати власні портфелі. Так наратив підтверджується та починає ще активніше розростатися.

Далі він стає основним для ринку. Тепер про цей наратив активно пишуть та говорять в медіа. Більшість інвесторів вже скоригували свої портфелі відповідним чином. У цей час ціновий тренд, як правило, найсильніший.

Наступний етап — починають з’являтися перші тріщини. Деякі дані та події суперечать цьому наративу, з’являються ринкові альтернативи. У цей момент ціновий рух, як правило, стає різкішим. Інвестори, які дійшли до цієї теми раніше, можуть вийти з неї.

Далі — остання хвиля хайпу. В цей момент ринок загалом налаштований рішуче. Спостерігається різкий рух цін та загальне почуття ейфорії серед інвесторів.

Наратив починає розвертатися. На цьому етапі пік імпульсу пройдено, але ціни досягають нових максимумів. Інвестори проводять великі угоди. Врешті наратив згасає. Ринок знаходить новий, щоби розпочати все заново.

У важко прогнозований воєнний час усі ринкові цикли важливо відстежувати і прогнозувати якомога активніше. Є кілька способів визначити, де ми знаходимося в тому чи іншому циклі. Насамперед варто звернути увагу на те, як ціни реагують на новини, пов’язані з основним наративом.

Також слідкуйте, як альтернативні висвітлюються в пресі. Якщо ніхто не займає протилежну позицію, то швидше за все ви знаходитесь десь у середині циклу. Можливо, варто дивитися на напрямок змін в очікуваннях інвесторів. Наприклад, запитайте себе, чи стають вони позитивнішими відносно перспектив прибутковості компаній.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram