Соцмережі
11 Березня 2022
733

Вікторія Тігіпко: Ласий шматочок — Україна

Про Україну часто говорять як про буфер між За та РФ. Аналітики забувають скільки ж насправді у нас природних ресурсів. Це робить територію нашої держави ще ціннішою. Давайте розберемося.

Україна має другі за величиною відомі запаси газу в Європі — 1,09 трлн кубометрів. Цей показник поступається лише Норвегії (1,53 трлн кубометрів). При цьому Україна залежить від імпорту газу. Основна причина — СРСР почав масово добувати його у Сибіру у 1970-х роках. Таким чином значна частина розвідки та видобутку газу сфокусована у РФ. Так природні багатства України залишаються невикористаними.

У 2019 році Україна була п’ятим за величиною експортером залізної руди у світі. У нас є літій і титан. Звичайно ж всі знають, що на природні ресурси багатий Донбас (Шевченківське родовище). Проте родовища літію в Україні зосереджені не лише там. А й в Запорізькій області (Крута Балка) та Кропивниччині (Полохівське родовище). Літій — основний компонент акумуляторів електромобілів. Більшість автомобільних компаній шукають його запаси по всьому світу. Тепер врахуйте плани багатьох держав стосовно переходу на електрокари та оцініть майбутні можливості України.

За деякими оцінками, до 20% розвіданих світових запасів титанових руд знаходиться в Україні. Ми одна з небагатьох країн із замкненим виробництвом у титановій промисловості — від видобутку та переробки до виготовлення продукції. У 2021 році найбільшим імпортером української титанової руди був Китай. На другому місці — РФ, а за нею Туреччина. Через вторгнення РФ може постраждати авіаційна промисловість. Річ у тім, що титан — важливий компонент у виробництві літаків.

Також не забуваємо, що війна в Україні — загроза світовій продовольчій безпеці. Україна є одним із найбільших експортерів пшениці та кукурудзи. Значна їх частина призначена для Африки та Західної Азії, які сильно залежать від імпорту харчових продуктів.

Таким чином навіть с точки зору ресурсів Україна надважлива як для Заходу, так і для РФ. Остання вже звикла використовувати енергетичну залежність Європи у своїх цілях. Проте навіть ресурси РФ закінчаться. Тому для них надважливо шукати нові джерела. Україна ж виглядає найлогічнішою ціллю.
В кожному разі нам в Україні є за що боротись. Тому ми переможемо.

Слава Україні!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram