Соцмережі
26 Травня 2022
634

Вікторія Тігіпко: Короткий курс історії України для Давосу

Спілкуюсь у Давосі з багатьма людьми зі всього світу. Розповідаю історію України. Пояснюю, чому Україна — не Росія. На жаль, помічаю, що багато хто поки не до кінця розуміє цю різницю і історичний контекст.

Хоча насправді Україна має тисячолітню історію і традицію державності.

Почнемо з Київської Русі, центром якої був Київ. Навколо Києва наприкінці VІІІ — на початку ІХ ст. відбувається об’єднання територій між Чорним і Балтійським морями. Київська Русь стає найбільшою державою Європи з населенням понад 5 млн людей.

Другий етап формування української державності — період народного руху під проводом Богдана Хмельницького. Коли українське суспільство об’єднувало зусилля для створення і зміцнення своєї держави. Створення української національної держави вперше одержало правове оформлення та закріплення у 1649-1651 роках. Вже тоді іноземні держави визнавали Україну рівноправним суб’єктом міжнародних відносин і підтримували з нею дипломатичні зв’язки.

Наступний важливий період формування української державності — 1917-1920 роки. В листопаді 1917 p. було проголошено Українську Народну Республіку (УНР). Але цей процес був перерваний після встановлення радянської влади на більшій частині України. УРСР у складі СРСР залишалася економічно, політично та ідеологічно залежною від союзного центру.

16 липня 1990 p. була прийнята Декларація про державний суверенітет України, а 24 серпня 1991 р. — Акт проголошення незалежності України. Це відкрило широкі можливості для демократичного розвитку України і стало логічним завершенням процесу творення власної держави.

Звісно, це лише короткий огляд тисячолітньої історії України та її державності. Але цього вистачить для розуміння того, що Україна була створена не після розпаду СРСР, а існувала та розвивалась набагато раніше.

Ми повинні якомога більше розповідати світу про нашу історію, культуру, традиції. Так світ краще розумітиме нас, наше прагнення до ідентичності і всі передумови нападу росії на Україну.

Діліться корисними книгами та статтями з історії України.

Together we will promote our country!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram