Соцмережі
14 Березня 2022
719

Вікторія Тігіпко: Інвестиції під час війни

Вторгнення Росії в Україну, звичайно ж, вплинуло на ринки. Для інвесторів — це черговий виклик до якого доведеться адаптуватися. Давайте розберемося, як захистити власний портфель в період війни.

Найефективніший та найпростіший крок — створіть грошовий буфер. Продайте частину своїх активів. Це не тільки захистить ваш капітал у разі погіршення ситуації, але й допоможе більш чітко побачити можливості, які з’являться. Як тільки у вас з’явиться цей буфер, зможете почати складати список акцій, які вам подобаються та уважно стежити за курсом.

Найбільший недолік цього підходу — ви не зможете залишатися в кеші занадто довго. Інфляція повільно, але впевнено руйнуватиме його вартість. Тому заздалегідь визначте, коли і як будете повертатись на ринок.

Інший крок — перейдіть до оборонних позицій. Якщо ви непохитно прагнете інвестувати, подумайте про ротацію своїх ризикованих вкладів на більш безпечні. Для акцій — перейдіть від спекулятивних активів до споживчих товарів, охорони здоров’я та видобутку золота. В облігаціях віддавайте перевагу державному боргу перед більш ризикованим корпоративним. Пам’ятайте цей підхід не захистить від значних втрат на 100%. Вартість навіть більш безпечних акції ймовірно знизиться.

Також збалансуйте портфель. Війна значно підвищила ризики зниження економічного зростання (особливо в Європі), інфляції (через підвищення цін на енергоносії) та процентних ставок (через вищу інфляцію). Переконайтеся, що ви вкладаєте в нерухомість, інфраструктуру та товаровиробників. Щоби застрахуватися від зниження темпів зростання частина вашого портфеля має бути в державних облігаціях США.

Ще можна хеджувати специфічні ризики. Якщо з будь-якої причини ви не хочете чіпати портфель, то все одно зможете захистити свої інвестиції користуючись кількома стратегічними інструментами хеджування. Просто визначте конкретну угоду, яка буде ефективною за певного ризикового сценарію.

Наприклад, можете хеджувати різке падіння ринку шортами S&P 500 або Nasdaq. Також можете застрахувати й інші ризики. Наприклад, підвищення інфляції — купуючи TIPS, сировинні чи енергетичні цінні папери. Для хеджування ризиків російсько-української війни можна придбати сільськогосподарські активи.

Звичайно, ця стратегія вимагає більш активного підходу до інвестування. Також якщо хеджування не спрацює так, як очікуєте, то можете зазнати подвійних втрат. Тобто цей підхід варто використовувати людям з міцними нервами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram