Соцмережі
23 Червня 2022
691

Вікторія Тігіпко: Формуємо портфель стійкий до рецесії

Останні дані свідчать про те, що рецесія скоріше буде, аніж ні. Особливо про неї змушує замислитись нещодавнє рішення ФРС підвищити відсоткову ставку. Тому давайте не відкладати на потім підготовку власного портфелю. Почнемо з відбору стійких до рецесії акцій. Їх можна відрізнити за такими показниками.

▪️Бізнес-модель. Попит на продукцію та послуги компанії має залишатися стійким. Гарною відправною точкою стануть такі сфери: комунальні послуги, основні споживчі товари та охорона здоров’я. Але не обов’язково обмежуватися лише ними. Можна знайти приховані перлини навіть у циклічних галузях, наприклад, в мережах піцерій, що стабільно зростають.

▪️Високі, стабільні дивіденди та зворотні викупи. Акції з високими дивідендами зазвичай випереджають ширший ринок, коли відсоткові ставки підіймаються, інфляція висока, а економічне зростання сповільнюється. Чому ж важливі зворотні викупи? Вони вказують, що керівництво компанії вважає власні акції дешевими. Також воно бажає підтримати ціни за рахунок скорочення кількості цінних паперів. Це збільшить прибуток на акцію.

▪️Стабільне зростання доходів. Ви звичайно ж хочете інвестувати в компанії, які ростуть стабільно та незалежно від стану економіки. Тому подивіться зростання доходів кожної компанії за певний період. Наскільки він стабільний? Чи має тенденцію до зниження, коли економіка не в кращому стані? Уникайте компаній, які схильні до значних спадів. Віддайте перевагу тим, що послідовно, стабільно ростуть протягом декількох років.

▪️Низька волатильність. Чим нижча волатильність акції, тим менша ймовірність її стрімкого зниження ціни у разі різкого падіння ринку. Простого вивчення історії курсу може бути недостатньо. Тому обов’язково перевірте їхню потенційну волатильність. Це дозволить побачити, чого інвестори очікують від цих паперів у майбутньому.

▪️Розумна оцінка вартості. Вона вимірює “запас міцності” компанії. Зверніть увагу на те, як акція торгується зараз порівняно зі своєю історією та ринком загалом.

Клас активів, дохід яких не корелюється з рецесією — VC. Цей клас, навпаки, має контрциклічні властивості. Багато компаній зі статусом юнікорна були засновані або піднімали раунди під час рецесії, наприклад, Uber та Dropbox. Тому інвестиції у венчурні фонди або ангельські інвестиції в компанії на ранніх стадіях — це чудовий варіант довгострокових інвестицій, стійких до рецесії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram