Соцмережі
27 Серпня 2020
734

Віктор Галасюк: Сталий розвиток та “зелена економіка” не опція, a must-have

Рецепт переходу до креативної економіки

Ми вже живемо так, ніби у нас півтори планети Земля. Більш того, щоб всі жили як німці людству знадобилось би 3 планети, а як американці – 5 планет. Але їх немає, і їх не позичити в банку чи у МВФ.


Сталий розвиток це не відмова від економічного розвитку. Це інша парадигма, за якої економічне зростання не супроводжується пропорційним збільшенням використання ресурсів та впливом на навколишнє середовище.


Збільшувати добробут з мінімальним використанням ресурсів та “екологічним відбитком” цілком реально і навіть вигідно. Але для цього потрібен перехід від сировинної до креативної економіки.


Креативна економіка базується на знаннях, творчості, інтелекті та технологіях. На відміну від застарілої сировинної економіки, яка залежить від вичерпуваних ресурсів та агресивно руйнує навколишнє середовище.


Ми можемо міняти парадигму, міняючи наші звички та поведінку. Те, як ми поводимось з товарами, сміттям, електроенергією, водою тощо. Державна політика може серйозно допомогти. “Зелений тариф” для переходу на відновлювальну енергію, відміна оподаткування електромобілів, ЕСКО-законодавство, заборона експорту лісу-кругляка – яскраві приклади вдалої зміни “правил гри” на користь “зеленої економіки”.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram