Соцмережі
4 Серпня 2021
596

Віктор Галасюк: Що означають для України гроші МВФ

Бачу дуже різні оцінки коштовного “подарунку” Україні від МВФ. Від “зради” до “перемоги”.

Короткостроково і суто технічно це +. Але ані кредити від МВФ, ані подібні “подарунки” не є рішенням. Вони, швидше, частина нашої проблеми, її симптом. Ця проблема — примітивна виробнича структура економіки. Або, іншими словами, невигідна економічна спеціалізація України.

Системне ж рішення полягає у зміні “професії” країни з сировинного експортера і донора людей на виробника та інноватора. Для цього треба перепрограмувати економічну політику (#ЕкономічнаІнженерія), щоб вона сприяла виробництву, інноваціям та креативній економіці в Україні.

Рішення — інноваційна реіндустріалізація. Амбітна, але цілком посильна задача. Звісно менш популярна, доступна і хайпова ніж іноземні “подарунки”, кредити та поради. Але цілком релевантна і перевірена досвідом успішних країн.

Ще раз: фінансування від МВФ — не рішення, а частина проблеми і симптом нашої ослабленої сировинної економіки. А що ж тоді рішення? Відомо, що: індустріальні парки, експортно-кредитне агентство, локалізація при держзакупівлях, банк розвитку, безоплатне приєднання до інженерних мереж, перегляд міднародних торговельних угод… Про це свідчить кращий світовий досвід. Досвід країн, яким вдалося. Хмарочоси не будують голими руками! І не отримують в подарунок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram