Соцмережі
7 Липня 2021
559

Віктор Галасюк: Нова класифікація видів економічної діяльності

Економічна діяльність дуже неоднорідна. Це принципово важливо. Долар яблук не дорівнює долару літаків!

Одні економічні активності витягують країну з бідності, бережуть природу, розвивають технології та приносять людям високі доходи. Інші ж — зовсім навпаки. Вони схожі на “щурячі перегони” за бідністю, які ще й руйнують навколишне середовище та розтринькують людський капітал.

У своїй докторській дисертації, на основі досліджень Райнерта, я запропонував нову класифікацію видів економічної діяльності. З точки зору їх “якості” як джерел економічного розвитку. Найгірше що може бути — еміграція (втрата людського капіталу). “Заробітчанство” (оренда людського капіталу) — трохи краще. Експорт сировини — ліпше, ніж експорт людей, але все ж дуже й дуже погано. Все це в “червоній зоні”. Якщо економіка базується переважно на цих “економічних активностях”, країна в пастці.

Вище вже починається “зелена” зона. Там виробництво різного рівня технологічності, ІТ, “зелена” енергетика, креативна економіка та R&D. Це те, що треба всіляко підтримувати інвестиційними стимулами, дешевими кредитами, державними закупівлями, регуляторними фаст-треками… Підтримувати всім, чим тільки можна! Адже ці “зелені” види діяльності як орхідеї, їм потрібні теплиці. “Червоні” ж види діяльності, як бур’яни, завжди самі проб’ють собі дорогу. Думаю, Ви й самі це добре бачите.
Саме тому я присвячую багато енергії та часу дослідженню та просуванню.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram