Соцмережі
25 Листопада 2020
675

Віктор Галасюк: Необхідні інвестиційні умови та стимули

Який інвестиційний пакет потрібен Україні, щоб залучати кошти інвесторів

Кілька моїх гарних знайомих інвестували в заводи в Естонії, Польщі, Туреччині… Причому, вони та їх родини живуть в Україні і хотіли б створювати виробництва тут. Але світ глобальний, як і конкуренція в ньому. А умови та стимули, що країни-сусіди пропонують промисловим інвесторам, просто неспівставні з українськими.
Три найпотужніших механізми, які б Україна могла задіяти, аби швидко включитись в боротьбу за інвестиції, робочі місця та добробут:
– ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ – промислові майданчики з підведеними інженерними комунікаціями та тимчасовими податковими стимулами для нових виробництв. Македонія взагалі звільняє виробників в індустріальних парках від усіх податків на 10 років. І це працює!
– БЕЗОПЛАТНЕ ПРИЄДНАННЯ ДО ІНЖЕНЕРНИХ МЕРЕЖ – підключення нових виробництв до електрики, газу, води тощо за американською/ізраїльскою моделлю, при якій вартість приєднання покривається за рахунок інвестиційної складової в тарифі. Для споживачів вона майже не відчутна, але повністю знімає тягар “плати за підключення”/корупції/бюрократії з виробників.
– ПІДТРИМКА ЕКСПОРТУ ТА ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ – повноцінний запуск експортно-кредитного агентства (ЕКА) для просування українських товарів на іноземні ринки та прийняття закону про локалізацію (“купуй українське”) при держзакупівлях щоб забезпечити українським виробникам додаткові ринки всередині власної країни.
Такий “потрійний” інвестиційний пакет дозволив би переконувати інвесторів розміщувати виробництва в Україні та отримувати додаткові переваги завдяки єдиному ринку з ЄС. Так ми можемо стати новим “економічним тигром” Європи. Обхідних шляхів я тут не бачу.

Кілька моїх гарних знайомих інвестували в заводи в Естонії, Польщі, Туреччині… Причому, вони та їх родини живуть в…

Опубликовано Віктором Галасюком Вторник, 24 ноября 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram