Соцмережі
3 Травня 2020
873

Віктор Галасюк: Механізми якісного економічного розвитку

Перехід від сировинної економіки до креативної

Економічний розвиток = Людський капітал Х Економічні умови

І тут важливі обидва фактори. Навіть величезний людський капітал може бути помножений на нуль. Якщо державна політика та економічні умови заточені під “мужиків з доміно”. Тоді молодь з набором “юний технік” шукає інші столики. Так замість центру розвитку країна стає епіцентром еміграції. Освічені, креативні, підприємливі та мотивовані люди – здатні робити дива для себе, своєї родини, компанії та в кінцевому підсумку країни, де “розташований їх столик”.

Але для мотивації та реалізації потенціалу потрібні привабливі Економічні умови. Створення доданої вартості та підприємницький успіх, що базується на інтелекті, таланті й інноваціях, мають винагороджуватись, а не навпаки.

“Правила гри” повинні бути сприятливі саме для виробництва, інновацій і смарт-підприємництва, а не для примітивних “одноходовок” таких як сировинний експорт чи фінансові спекуляції. Бо інакше найпримітивніші види діяльності (викопав-продав, виростив-продав, зрубав-продав, купив-продав…) починають домінувати в економіці. Економіка гальмує, а талановиті люди емігрують. Якщо це триває довго, то навіть швидко змінивши на краще Економічні умови, важко включити “форсаж”, бо обмеженням стає вже дефіцит Людського капіталу. Тих самих креативних і підприємливих, які розсілись за “іншими столиками” в чужих краях.

Тому ‘single issue management’ тут не спрацює. Тільки через максимізацію обох складових формули можна зробити “фазовий перехід” від сировинної до креативної економіки. Спеціалізуючись на сучасному виробництві, інноваціях, смарт-підприємництві, а не на експорті сировини чи людей Україна матиме усі шанси на глобальний успіх. Доведено досвідом тих, хто вже звідти туди дістався…

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram