Новини
13 Травня 2022
561

Війна вже коштувала Україні 245 мільярдів гривень

У розрахунок увійшли витрати на закупівлю зброї та допомогу внутрішньо переміщеним особам

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що Україні довелося витратити 245,1 млрд грн на війну із росією. Про це він розповів у інтерв’ю Reuters.

У цю суму входить все: від закупівлі та ремонту зброї до екстреної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Зараз в Україні офіційно зареєстровано 2,7 млн ​​переселенців, але реальна кількість у рази вища.

Марченко заявив, що Україні терміново потрібна фінансова підтримка, тому що власних грошей не вистачає та ситуація не покращується. У квітні уряду вдалося зібрати лише 60% планованих податкових надходжень, цю суму вдалося підняти до 79,5% шляхом грантів від іноземних партнерів.

“Якщо не зважати на іноземну допомогу, ми зараз оцінюємо надходження доходів у травні-червні на рівні 45-50% від запланованого за умови, що ситуація не погіршиться”, — сказав Марченко.

Міністр сказав, що обговорюються різні види зовнішньої фінансової підтримки України, але він просить частину грошей надавати у вигляді грантів. У такому разі їх можна одразу зараховувати до бюджету та витрачати на потреби України.

Уряд також залучив близько 170 млрд грн шляхом розміщення військових облігацій, більшість із яких довелося викупити Національному банку. “Ми намагаємося максимізувати комерційне фінансування шляхом випуску державних військових облігацій і лише в останню чергу розраховуємо на допомогу від центрального банку”, — запевнив Марченко.

Нагадаємо, що “Укренерго” отримає €50 млн на підтримку ліквідності від ЄБРР.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram