Бiзнес
8 Вересня 2020
2 129

Війна мільярдера: Власник Virgin Group протистоїть кіберзлочинності

Аби обдурити людей, аферисти неодноразово використовували образ Річарда Бренсона

Зображення Річарда Бренсона з впізнаваною посмішкою, борідкою та копицею світлого волосся, як у попзірки Еда Ширана, зіграло з відомим мільярдером злий жарт — його образ почали використовувати інтернет-шахраї з метою швидкого збагачення.

Проблеми з кіберзлочинністю

Наприкінці серпня Бренсон підтримав NCSC у боротьбі з фінансовими махінаціями, в яких його образ використовувався для просування “сумнівних” інвестиційних можливостей.

У Національному центрі кібербезпеки Великої Британії (NCSC) заявили, що заблокували понад 300 тис. сайтів, що розповідали про інвестиційні схеми, якими нібито користуються знаменитості та публікували фейкові інтерв’ю багатих і відомих, з метою переконати людей зробити сумнівні вкладення.

В офіційній заяві Бренсон повідомив, що його команда самостійно розбиралася з сотнями фейкових сайтів і шахраїв, які представлялися мільярдером або його співробітниками. Він підтвердив, що співпрацює з NCSC, аби видалити з інтернету неправдиві статті.

“На жаль, шахраї не зникнуть відразу, і я закликаю всіх зберігати пильність і завжди орієнтуватися на офіційні сайти та верифіковані профілі у соцмережах”, — наголосив він.

Не перша битва

У минулому засновник Virgin описував свої битви з кіберзлочинцями як історії зі шпигунських романів Джона ле Карре або фільмів про Джеймса Бонда.

Наприклад, у жовтні 2017 року мільярдер розповів у блозі, як тодішній міністр оборони Великої Британії сер Майкл Феллон попросив його виплатити викуп у розмірі $5 млн за британського дипломата, якого нібито викрали й утримували терористи.

Шахрай, що прикидався Феллоном, запевнив Бренсона, що британський уряд знайде спосіб повернути йому гроші. “Той сер Майкл, з яким я спілкувався, здавався справжнім сером Майклом, — зазначав Бренсон. — Але я був, зрозуміло, обережний”.

У підсумку все це виявилося шахрайством: Бренсон подзвонив в Уайтхолл, і його підозри підтвердилися. Пізніше він дізнався, що був не єдиним мільярдером, у якого просив грошей на викуп “підроблений” міністр: металургійний магнат Девід Рубен розповів, що теж потрапив до цього числа. “На щастя, Девід відразу запідозрив недобре, тому спроба шахрайства провалилася”, — розповів Бренсон.

У своєму блозі Бренсон описував ще один випадок. Одного разу прибиральник подякував йому за можливість швидко розбагатіти. Виявилося, що ця людина “інвестувала” $300, які перетворилися в $450. Однак щоб вивести ці $450, він повинен був відправити ще $1 тис.

“Прикинувшись його дядьком, я зв’язався з шахраєм телефоном і сказав, що ми відправимо $1 тис., але спочатку хочемо отримати назад $450. Вони відмовилися повернути гроші”, — поділився він. 

Virgin Group під прицілом

Представник Virgin Group повідомив Forbes, що проблема онлайн-афер загострилася у 2017 році, слідом за низкою шахрайських схем навколо біткоїнів.

Virgin попереджає, що останнім часом шахраї, щоб додати правдоподібності для своїх афер, почали використовувати фотографії Бренсона та фейкові статті, які нібито опублікували CNN або BBC.

Ще один їхній метод — копіювання сайтів Virgin. “Нещодавно ми виявили, що злочинці реєструють сайти зі словом virgin у назві та клонують справжні сайти групи компаній Virgin, щоб їх шахрайські схеми виглядали правдоподібно. Потім вони використовують ці сайти, щоб робити розсилки та спілкуватися з людьми”, — розповідає директор лондонського офісу Virgin.

І додає, що деякі шахрайські схеми засновані на складних способах зловживання довірою. “Злочинці ретельно вибирають жертв і витрачають багато зусиль на підготовку, причому нерідко роблять телефонні дзвінки від імені Річарда, щоб вселити довіру”, — зазначає він.

Бренсон також описував у блозі ще один випадок, який стався після руйнівного урагану “Ірма”, що пронісся над Британськими Віргінськими островами у 2017 році. Тоді одного “дуже успішного бізнесмена”, ім’я якого мільярдер не назвав, обдурили надзвичайно точно наслідуючи Річарда, який у той час намагався мобілізувати допомогу для островів.

“Цей підприємець проявив надзвичайну щедрість і виділив $2 млн, які незабаром зникли, — написав Бренсон у жовтні 2017 року. — Це найнеймовірніший випадок! Мені дуже шкода цю добру людину, і я дуже вдячний, що він погодився допомогти нам після урагану. Якби тільки його гроші дісталися жителям Британських Віргінських островів, а не шахраям”.

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram