Бiзнес
12 Квітня 2021
2 469

Вигідні космічні інвестиції

Investory News до Міжнародного дня польоту людини в космос і Всесвітнього дня авіації та космонавтики дізналися, в які space-компанії варто вкладатися

У 2020 році індекс S & P 500 встановив 30 нових рекордних максимумів, 17 з яких були зафіксовані після ведмежого ринку, викликаного пандемією наприкінці лютого. Швидке відновлення також вплинуло і на космічну галузь. За даними Bryce Space and Technology, у 2019 році в космічні стартапи було вкладено $5,7 млрд, а, за підрахунками Space Capital, приватні інвестиції у космічні компанії становили $8,9 млрд.

За оцінками Morgan Stanley, світова космічна галузь може принести дохід обсягом понад $1 трлн у 2040 році проти $350 млрд в цей час.

До акцій яких же космічних компаній варто придивитися?

Virgin Galactic Holdings (SPCE) — компанія, що спеціалізується на космічному туризмі, останнім часом помітно додала в ціні. Акції на початку року торгувалися в діапазоні $23-24, але зараз вартість одного паперу становить $46. На майже стовідсоткове зростання котирувань є розумне пояснення.

Інвестори купують акції в очікуванні результатів випробувальних польотів суборбітального корабля SpaceShipTwo, який буде доставляти туристів у космос. Всупереч тому, що останній запланований тест 13 лютого скасований, Virgin Galactic буде намагатися провести випробування найближчим часом. Роздрібні інвестори з Reddit також були зацікавлені в покупці паперів, розуміючи відносно високу частку шортів в SPCE, яка на той момент перевищувала 25%.

Набравши велику популярність нова зірка Wall Street Кеті Вуд і її Ark Invest планують створити космічний etf — ARKX. Це буде активно керована стратегія, націлена на довгострокове зростання капіталу шляхом інвестування в цінні папери компаній, що займаються освоєнням космосу. В очікуванні запуску даного ETF інвестори бачать високий потенціал зростання котирувань компанії.

Акції рухаються всередині висхідного тренду, але з досить високою волатильністю. Технічно котирування мають сильну підтримку на рівні $39.

The Procure Space ETF (UFO) — перший у світі біржовий фонд, який пропонує інвесторам доступ до багатомільярдної глобальної космічної економіки.

Політика фонду полягає в інвестуванні не менше 80% загальних активів у компанії, які отримують не менше 50% свого виторгу або прибутку від космічної галузі. Базовим індексом був обраний S-Network Space Index, який призначений для вимірювання ефективності компаній, зайнятих у космічному секторі. ETF був виведений на ринок у квітні 2019 року, і зараз чисті активи фонду становлять $140 млн.

До складу фонду входять компанії з різних галузей: космічна техніка, служби космічної розвідки, супутникові компанії та виробники ракет. Інвестування в UFO дозволить інвестору володіти багатьма найбільш конкурентними компаніями, пов’язаними з космосом.

Iridium Communications (IRDM) — всесвітній оператор супутникового телефонного зв’язку, що нараховує 75 основних і 9 резервних супутників.

Тільки близько 25% суші у світі обслуговується вежами стільникового зв’язку. Інша частина суші та вся водна маса не мають покриття. Щоб забезпечити можливість підключення великих машин до машин (M2M) у віддалених і сільських районах, покриття повинно бути доступним за межами веж стільникового зв’язку.

Iridium є цікавою перспективою для довгострокових інвесторів, охочих отримати свою частку від перспектив зростання космічної галузі. Найбільш значні короткострокові та середньострокові можливості можуть відкритися завдяки супутниковому широкосмуговому доступу в інтернет.

Супутниковий широкосмуговий зв’язок буде становити 50% прогнозованого зростання світової космічної економіки до 2040 року і цілих 70% при найбільш оптимістичному сценарії. Запуск супутників, що пропонують послуги широкосмугового доступу в інтернет, допоможе знизити вартість даних, оскільки попит на ці дані стрімко зростає.

2020 рік став дійсно продуктивним для компанії: вона продовжила впевнено рости, представила низку інноваційних продуктів у IoT (інтернет речей), а також додала понад 350 тис. нових клієнтів. У світлі посилення позиції на ринку Iridium оголосив про першу програму викупу акцій в історії компанії.

У планах компанії зробити buyback на суму до $300 млн до 31 грудня 2022 року. Програма демонструє прихильність компанії до довгострокового створення вартості шляхом повернення капіталу акціонерам, а також свідчить про впевненість у вільному грошовому потоці. У світлі значних успіхів у сфері інтернету речей у другій половині 2020 року компанія прогнозує стійке зростання IoT у 2021 році.

Топменеджмент, як і раніше вважає IoT наріжним каменем подальшого зростання Iridium, оскільки їх мережа ідеально підходить для промислових і споживчих послуг IoT. У 2021 році компанія продемонструє розгортання додатків середнього діапазону Iridium Certus на базі нового модему Iridium 9770, що дозволить користувачам обмінюватися інформацією до 35 разів швидше, ніж їхні попередні трансивери. З розвитком додатку IoT компанія відкриває для себе можливості зростання на ринках сільського господарства, безпілотників, а також у військово-повітряних силах.

Незважаючи на поточну волатильність ринку, фундаментальні умови для продовження відновлення економіки залишаються позитивними. Космічна галузь продемонструвала інвесторам здатність до відновлення в період невизначеності. Сектор, очевидно, не буде зменшувати обороти, і вже зараз ринок очікує широкий набір можливостей для інвестування.

ETF ARK Space Exploration — новий керований фонд від зірки Wall Street Кеті Вуд. Це буде активно керована стратегія, націлена на довгострокове зростання капіталу шляхом інвестування в цінні папери компаній, що займаються освоєнням космосу. Як відомо, Ark Investment Management управляє декількома біржовими фондами (ETF) і портфелями акцій, а торік її флагманський ETF-фонд Ark Innovation показав прибутковість у 152%. Оголошення про запуск ETF ARKX вже викликало ралі в деяких космічних компаніях на фоні чуток включення їх до складу фонду. Можна припустити, що з більшою часткою ймовірності в ARKX входитимуть акції Tesla, Virgin Galactic, Maxar, Iridium і Trimble.

Starlink — це амбітний проект SpaceX Ілона Маска зі створення інтернет-мережі з тисячами супутників, призначений для надання високошвидкісного інтернету в будь-якій точці планети. У 2019 році Маск повідомив журналістам, що Starlink може приносити дохід у розмірі $30 млрд на рік, однак для початку необхідно зробити Starlink фінансово життєздатним, адже створення групи штучних супутників майже завжди приводило до банкрутства. Відомо, що SpaceX готує супутниковий інтернет-сервіс до первинного розміщення на біржі.

BlackSky Holdings — це стартап, який скоро стане публічним в результаті SPAC (Special-purpose acquisition company).

SPAC — компанія, створена спеціально для злиття з іншою приватною компанією, яка бажає вийти на біржу, минаючи процедуру IPO. Компанія Earth Observation (EO) об’єднається з Osprey Technology Acquisition Corp. в угоді, яка, як очікується, принесе близько $450 млн чистого виторгу. BlackSky заявила, що гроші підуть на розширення її аналітичної платформи штучного інтелекту і машинного навчання, а також додавання додаткових каналів у мережу для прискорення проникнення на комерційний ринок. Очікується, що операція буде закрита в липні 2021 року й об’єднана компанія буде зареєстрована на NYSE під тикером BKSY.

Джерела: Investing.com, Kursiv, Forbes, InvestFunds

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram