Новини
16 Вересня 2019
862

Відзвітували: Прибутки Metinvest зменшилися майже на 40%

Виручка компанії за першу половину 2019 року скоротилася до $5,82 мільярдів

Ілюстративне фото

Metinvest BV, материнська компанія міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи компаній “Метінвест”, що входить до керуючої компанії SCM Ріната Ахметова, в першій половині 2019 р. знизила чистий прибуток на 39% у порівнянні з цим же періодом минулого року — до $408 млн. Маржа зменшена на 4 процентних пункти — до 7 %. Про це йдеться у звіті компанії.

Відповідно до звітності, виручка компанії за даний період скоротилася на 6% — до $5,82 млрд, EBITDA знизилася на 33% — до $890 млн, маржа впала на 7 процентних пунктів — до 15%.

Прибуток від основної діяльності впав на 49% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року — до $431 млн — на фоні зниження виручки на $361 млн і зростання операційних витрат на $46 млн. Загальний EBITDA скоротився головним чином в результаті скорочення показника EBITDA металургійного сегмента на $623 млн, при цьому EBITDA гірничодобувного сегмента виріс на $153 млн, а корпоративні накладні витрати й елімінації зменшилися на $25 млн.

Заборгованість Metinvest в першому півріччі цього року залишилася майже такою ж, якою була в кінці 2018 р. — близько $2,8 млрд. Обсяг грошових коштів і чистий борг теж приблизно на тому ж рівні, що й в минулому році, а саме — $279 млн і $2,5 млрд відповідно.

При цьому частка гірничодобувного сегмента в загальному показнику EBITDA (до коригування) в першій половині 2019 р. сягнула 86%, в порівнянні з 46% в першій половині 2018 р., тоді як частка металургійного сегмента впала до 14% (54% в першій половині 2018 р.).

Як пояснюють в компанії, зниження консолідованого EBITDA, в основному, обумовлено двома факторами. Перший і основний — це зниженням середньої ціни реалізації металопродукції, що негативно вплинуло на продажу власних напівфабрикатів і готової продукції, доходи від перепродажу та внесок металургійного спільного підприємства. Другий — підвищення зарплати виробничого персоналу і відповідних соціальних внесків на $96 млн.

Крім того, відбулося зростання витрат на сировину на $61 млн, витрат на транспортні послуги на $31 млн і зростання інших витрат на $104 млн на фоні зростання знецінення торгової дебіторської заборгованості, збільшення витрат на ремонти й обслуговування, а також витрат на інші послуги.

За даними звіту, це було частково компенсовано зменшенням вартості товарів і послуг для перепродажу на $245 млн на фоні зниження цін і обсягів реалізації.

Нагадаємо, у лютому 2019 р. “Метінвест” закрила угоду з купівлі заводу “Юністіл” у Кривому Розі. Його вартість оцінюють у $24 млн.

Як писали раніше Investory News, у першому кварталі 2019 р. великі та середні підприємства галузі “Металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів” задекларували збиток на 6,13 млрд грн, у порівнянні з прибутком у 4,36 млрд грн за аналогічний період минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram