Новини
2 Жовтня 2019
1 360

Відтермінували: Повний перехід на IBAN здійснюватиметься до 2020 року

Рішення ухвалили на прохання Державної казначейської служби України

Національний банк України ухвалив рішення про продовження до 12 січня 2020 року можливості заповнення пари реквізитів у документах на переказ коштів, повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з постановою Нацбанку, включно до 12 січня 2020 року банки прийматимуть до виконання документи на переказ коштів, у яких заповнено або пара реквізитів “Код банку” та “Рахунок”, або рахунок за стандартом IBAN, а з 13 січня 2020 року – виключно рахунок за стандартом IBAN.

Рішення ухвалили “у зв’язку зі зверненням Державної казначейської служби України для забезпечення виконання бюджетних програм у повному обсязі”.

З 5 серпня 2019 року усі банки відкривають клієнтам нові рахунки лише за стандартом IBAN, а чинні рахунки поступово (до 31 жовтня 2019 року) змінюють відповідно до вимог цього стандарту.

Сьогодні банки приймають до виконання документи на переказ коштів клієнтів, у яких заповнено або пара реквізитів “Код банку” та “Рахунок”, або рахунок за стандартом IBAN. Станом на 1 жовтня 2019 року кількість початкових платежів за стандартом IBAN у системі електронних платежів НБУ становить 61% від загальної кількості здійснених платежів.

Раніше планувалося, що з 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів у національній і в іноземних валютах.

Для України IBAN складатиметься із 29 літерно-цифрових символів: коду країни, контрольного розряду, коду банку та номера рахунку. У результаті запровадження IBAN за першими двома літерам одразу можливо розпізнати країну учасника розрахунку (UA – Україна), а за допомогою контрольного розряду – забезпечити уніфіковану перевірку рахунку клієнта на його коректність.

Нагадаємо, НБУ відтерміновує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN не вперше. В кінці лютого було вирішено перенести процедуру з 1 квітня на 5 серпня 2019 року. Тоді це пояснили необхідністю забезпечення якісного доопрацювання банками програмного забезпечення систем дистанційного обслуговування, якими користуються клієнти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram