Новини
27 Лютого 2020
937

Відомий економіст Нуріель Рубіні назвав чотири помилкові припущення про коронавірус

На його думку, віра у швидке відновлення світової економіки після перемоги над епідемією абсурдна

На фото: Нуріель Рубіні

Американський економіст Нуріель Рубіні, якого за пророкування фінансової кризи 2008 р. прозвали Dr. Doom, розповів, які події незабаром можуть обернутися світовою кризою.

“Інвестори обманюють самі себе в оцінках того, наскільки гострою проблемою для економіки стане коронавірус”, — вважає Нуріель Рубіні.

У колонці для Financial Times він заявив, що до цього тижня, коли інвестори в паніці влаштували розпродаж активів, реакція фондових ринків на спалах була “м’якою”. “Всупереч думці інвесторів, що найгірше попереду”, — підкреслює він.

Економіст назвав чотири головні “помилки” інвесторів щодо хвороби. Ці помилкові припущення, за його словами, призвели до того, що в кінці січня, всупереч поширенню захворювання, фондові ринки США виросли до нових максимумів.

Епідемія в основному обмежиться Китаєм. “Стає очевидно, що це глобальна пандемія, а не зосереджена в Китаї епідемія. Ми також як і раніше не знаємо, скільки країн в Азії та інших частинах планети зіткнеться з гострими спалахами — швидше за все, таких буде ще багато”, — пише Рубіні. За останніми даними Bloomberg, у світі зафіксовано 81,230 тис. випадків зараження коронавірусів і 2,771 тис. — смерті через нього.

Поширення вірусу зупинять до другого кварталу. “Ідея про те, що пік впливу на економіку буде досягнуто до кінця першого кварталу, виглядає дуже ненадійною. Китаю завдано масштабних збитків, а міжнародні ланцюжки постачання серйозно порушені. Зараз на Китай припадає близько 20% світового ВВП, а не крихітні 4%, як під час епідемії важкого гострого респіраторного синдрому SARS у 2003 р. Додайте до цього економічний шок для великих економік на кшталт Японії, Південної Кореї та Італії. Коли хвороба пошириться на інші розвинені ринки, збиток зросте”, — вказує Рубіні.

Світова економіка після перемоги над вірусом почне різко зростати. “Ідея V-подібної моделі відновлення абсурдна. Припустимо, що все йде за кращим сценарієм як у казці про Золотоволоску: шок для економіки Китаю зберігається тільки в першому кварталі, а зараження в основному обмежується територією цієї країни. Навіть якщо китайське виробництво зменшується всього на 2% в першому кварталі, це скорочення на 8% в річному вираженні. Значить, V-подібне відновлення зажадає річного зростання ВВП вище тих 6%, які китайська економіка демонструвала до появи вірусу”, — зазначає економіст. Рубіні підкреслює, що віра в здатність економіки Китаю рости на 4% за квартал “героїчно оптимістична”.

Він також додає, що впевненість світового бізнесу також ослабне: “У минулому році компанії знижували капітальні витрати, оскільки топменеджери чекали, поки зникнуть ризики, пов’язані з торговельною війною США та Китаю, а також з Brexit. З частковим зникненням цих залишкових ризиків капітальні витрати будуть відкладатися і далі через прагнення почекати й побачити, наскільки гострим і масштабним буде поширення вірусу”.

Регулятори захистять ринки від наслідків. “Очікування того, що політики швидко прийдуть на допомогу, також помилкове. Фіскальні органи будуть реагувати дуже повільно або не реагуватимуть взагалі, якщо взяти до уваги політичні та інші обмеження. У центральних банків “закінчуються патрони”: наскільки ще більш негативними можуть стати ставки Європейського центробанку, Банку Японії та інших? У американського Федерального резерву залишається лише близько 1,5%-го пункту в запасі. Федрезерв, ймовірно, відреагує зниженням ставок у другому кварталі, що призведе до короткострокового полегшення на ринку. Але спалах коронавірусу — це перш за все негативний шок з точки зору постачання, через яке сповільнюється економічне зростання, а також збільшуються витрати та інфляція. За допомогою кредитно-грошової політики врегулювати таке не можна”.

Нагадаємо, за оцінкою аналітичного центру Oxford Economics, втрати світового ВВП від поширення нового типу коронавірусу можуть скласти $1,1 трлн у 2020 р.

А от 24 лютого, європейські ринки зіткнулися з найгіршим днем ​​за останні три роки. Акції та індекси стрімко падають на побоюваннях про вплив коронавірусу на туристичний ринок і ринок товарів класу люкс. В результаті цього статки найбагатших людей світу знизилися на $139 млрд загальною сумою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram