Новини
2 Квітня 2020
916

Відкрити власну справу за 10 хвилин: Мінцифри запустило портал державних послуг “Дія”

На порталі можна отримати 27 послуг в режимі онлайн

Міністерство цифрової трансформації запустило у відкритий доступ портал державних послуг “Дія”. Про це повідомила прес-служба міністерства.

Згідно з інформацією, можна відкрити власну справу за десять хвилин та отримати 27 публічних послуг онлайн.  Зокрема:

• стати підприємцем, змінити вид діяльності чи припинити її;

• оформити довідку про несудимість, допомогу при народженні дитини чи щомісячне відшкодування вартості послуг із догляду за дитиною до трьох років;

• подати позов до суду, зареєструвати авто або отримати послуги, пов’язані із документами водія, оформити низку ліцензій, дозволів чи отримати витяги з реєстрів.

Крім відкриття ФОПу, внесення змін до нього та його закриття, всі інші послуги поки будуть надаватися виключно за посиланням на профільні сайти відповідних державних органів.

Як повідомила прес-служба, в електронному кабінеті громадянина на порталі “Дія” вже доступні водійські права, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, а в майбутньому там ще будуть цифрові внутрішній паспорт громадянина у вигляді ID-карти та біометричний закордонний паспорт.

Також, у Кабінеті громадянина надаватиметься доступ до особистої інформації в державних реєстрах. Зараз приєднано п’ять реєстрів:

• єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

• державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

• єдиний державний реєстр зареєстрованих транспортних засобів та їх власників Міністерства внутрішніх справ;

• державний земельний кадастр;

• державний реєстр обтяжень рухомого майна.

Для отримання послуги на порталі необхідно мати електронний підпис, також можна авторизуватися за допомогою сервісу id.gov.ua. Реінжинірингом та оцифруванням послуг на порталі у подальшому буде займатися державна IT-компанія “Diia Company”. Супроводженням послуг займатиметься ДП “Дія”.

Зазначається, що платформа-портал розміщена в захищеному дата-центрі та відповідає світовим стандартам захисту від кіберзагроз. Вона зберігає мінімум інформації про своїх користувачів. Усі дані зберігаються у зашифрованому вигляді, щоб унеможливити їх перехоплення або викрадення.

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації України в середу, 1 квітня, запустило національний конкурс IT-проектів та ідей для полегшення життя людей і бізнесу під час пандемії коронавірусу з призовим фондом 4 млн грн. Заявки на конкурс #HackCorona in Ukraine приймаються до шостого квітня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram