Новини
30 Жовтня 2020
1 049

Віддаленка відкрила європейським стартапам доступ до інвесторів Кремнієвої долини

Сьогодні для інвестора з Долини байдуже, де знаходиться стартап, адже можна поспілкуватися онлайн

Інвестори з Кремнієвої долини протягом десятиліть стимулювали зростання компаній, що знаходяться в буквальному сенсі по сусідству. Однак пандемія змусила великі фонди переглянути свої погляди й стати більш глобальними, пише CNBC.

Такою думкою з журналістами поділився глава Salesforce Ventures International Алекс Каял. Він вважає, що тепер, коли переважна більшість зустрічей проходять віддалено, не має значення, в якій країні перебуває стартап. “Багато в чому, оскільки всі ми працюємо віддалено, це зрівнює правила гри”, — каже він.

До початку пандемії засновникам стартапів з Європи часто доводилося літати в Каліфорнію й особисто відвідувати офіси на Сенд Хілл-роуд, де розташована більшість венчурних фондів.

Там підприємці з Лондона, Парижа та Берліна мали переконати інвесторів, що вони заслуговують на підтримку не менше стартапів з США, що, за словами Каяла, непросто. Європейські засновники “завжди були в невигідному становищі”.

Але зараз все змінилося. Сьогодні для інвестора з Долини байдуже, чи знаходиться компанія в 30 хвилинах їзди або у восьми годинах польоту. Хоча сам Каял базується в Лондоні, він розповів, що Salesforce Ventures інвестує в компанії по всьому світу. З багатьма засновниками цих стартапів він ніколи не зустрічався.

Дані, опубліковані в четвер аналітичною фірмою Dealroom, показують, що європейські стартапи залучили від американських інвесторів на $2,3 млрд більше у період з січня по жовтень цього року, ніж за той же період минулого року. При цьому обсяг інвестицій за той же період виріс з €98,1 млрд до €100,6 млрд.

Однак в Європі як і раніше немає технологічних компаній вартістю в сотні мільярдів доларів. У США це Alphabet, Apple і Microsoft, в Китаї — Alibaba і Huawei.

Нагадаємо, частка онлайн-торгівлі у Східній Європі зросла в цьому році до 10% від загального обсягу роздрібних продажів. При цьому найбільше зростання e-commerce зафіксований в Україні, приблизно на 45%, — до 8% від загального обсягу роздрібних продажів у країні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram