Новини
16 Грудня 2020
791

Від глибокого падіння економіки Україну врятували інвестиції в інфраструктуру

На думку експертів, якби не посилене фінансування, падіння ВВП України склало -8,6% замість -3,5%

Експерти Незалежної групи макроекономічного прогнозування Ukraine Economic Outlook вважають, що українська економіка повинна була випробувати набагато сильніше падіння від СOVID-рецесії 2020 року, якби не ефект стимулювання внутрішнього попиту з боку “Великого будівництва”, пише Інтерфакс-Україна.

“З чотирьох основних антикризових заходів, що здійснюються усіма країнами цього року та рекомендованих Міжнародним валютним фондом, а саме — безумовні виплати вимушено безробітним, кредитні канікули, податкові канікули для бізнесу і стимулювання сукупного попиту в економіці шляхом фінансування інфраструктурних проектів, Україна повноцінно втілила лише четверту — підтримку економіки шляхом фінансування “Великого будівництва”. І це хоч і не привело до зростання в рік кризи, але істотно “пом’якшило” падіння ВВП у поточному році”, — заявив старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

Розрахунки Ukraine Economic Outlook показують, що якби не посилене фінансування інфраструктури, падіння ВВП України склало -8,6% замість -3,5% фактичних у третьому кварталі цього року і 11% замість 3,7% у четвертому кварталі.

Також Кухар зазначив, що здатність країни підвищувати соціальні видатки та знижувати боргове навантаження безпосередньо залежить від наявності точок зростання.

“Обсяг антиковідного фонду у 2020 році — 66 млрд грн. Зараз ми бачимо, що всупереч величезній критиці фінансування з цього фонду дорожніх робіт, факт залишається фактом — єдиним ефективним розпорядником коштів фонду до цього часу залишається “Укравтодор”. Однак є величезна кількість питань до менеджерів Міністерства охорони здоров’я України”, — підкреслив Кухар.

Також економісти Ukraine Economic Outlook спростували тезу про те, що в Україні недостатньо уваги приділяється боротьбі з наслідками коронакризи.

“Загальний відсоток фіскальних заходів України для підтримки економіки у 2020 році, якщо порівнювати їх з обсягом ВВП становить 5,2% (206,8 млрд грн). Це більше аналогічних пакетів заходів у Росії (4,8%), Великій Британії (4,8%), Італії (4,7%) та Іспанії (4,1%). Важливо, що тут враховуються фактичні, а не заплановані витрати”, — зазначили експерти.

Якщо Україна розробить і буде дотримуватися довгострокової стратегії поліпшення якості транспортної інфраструктури, це дозволить підвищити й довгостроковий ефект від будівництва.

“Позитивний ефект від поновлення доріг зберігається до 10-15 років. Також є загальна кореляція між якістю дорожньої інфраструктури та зростанням ВВП: 1 пункт зростання індексу якості доріг (WEF) додає $1,6 тис. приросту ВВП на душу економічно активного населення. Ми всі розуміємо, що для України тут відкрито просто величезний потенціал”, — коментує кандидат економічних наук, доцент ConcordiaUA Гліб Буряк.

Нагадаємо, біофармацевтична компанія “Біофарма (Biopharma)” (Київ) планує інвестувати $7 млн у будівництво нового офісно-лабораторного комплексу.

Також, керівництво НАЕК “Енергоатом” і компанії Н2 підписали меморандум про будівництво біля Запорізької АЕС обчислювального дата-центру. Обсяг інвестицій у проект складе $700 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram