Новини
3 Грудня 2021
645

Від Гейтса до Дорсі: Хто із засновників великих компаній покинув їх

Наступний у черзі “на вихід” — Марк Цукерберг

Від Білла Гейтса з Microsoft до Джеффа Безоса з Amazon — більшість засновників мастодонтів Кремнієвої долини, чиї сервіси міцно проникли в наше життя, згодом передали кермо комусь іншому, повідомляє Techxplore.

Колишній CEO Twitter Джек Дорсі приєднався до довгого списку технологічних гуру, що пішли з компаній, які самі ж заснували. “Наразі багато хто говорить про важливість того, щоб компанією керував її засновник. Я вважаю, що зрештою це сильно обмежує її можливості”, — написав Дорсі у своїй заяві про звільнення.

Попередні засновники технологічних гігантів залишали свої посади з різних причин — від стану здоров’я до захоплення чимось іншим. Стів Джобс страждав від раку підшлункової залози й 2011 року пішов з посади голови Apple всього за шість місяців до смерті. Білл Гейтс залишив посаду керівника Microsoft у 2000 році, щоб зосередитися на філантропічній діяльності, а Джефф Безос із липня “перемикнувся” на свою космічну компанію Blue Origin.

На думку американського технічного аналітика Роба Ендерле, засновники великих компаній нерідко втрачають інтерес до них. “Залежно від зростання компанія сильно змінюється, — пояснив він. — Від безпосереднього виконання своєї роботи доводиться переходити до адміністративних завдань та політики”.

Щодо Дорсі, то його пріоритети, схоже, змістилися у сторону одержимості криптовалютами. У полі біографії його профілю на Twitter лише одне слово: #bitcoin. “Він уже не так сильно захоплений Twitter”, — розповів Ендерле.

За його словами, Дорсі був сильно роздратований хвилюваннями епохи Дональда Трампа, коли президент США використав Twitter як політичний рупор, після чого акаунт тодішнього президента заблокували. “Думаю, драматизм і політика обтяжували його, й очевидно, що останнім часом більшу частину своїх зусиль він спрямував на біржу біткоїнів”, — наголосив Ендерле.

Зберігаючи вплив

Звільнення з поста CEO не завжди означає, що засновник технологічного гіганта повністю дистанціюється від компанії. Засновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін, як і раніше, володіють контрольним пакетом акцій однієї з найбільших пошукових систем і входять до ради директорів його материнської компанії Alphabet.

Безос залишається виконавчим головою Amazon і дав зрозуміти, що хоче як і “раніше брати участь у важливих починаннях Amazon”. Він також зберігає близько 10% акцій Amazon, вартість яких становить близько $180 млрд — більшу частину його статків.

Комп’ютерні інженери, які створили деякі з найбільших у світі вебсайтів — як у випадку Безоса, у власному гаражі — часто говорили про необхідність передати естафету досвідченим топменеджерам, які краще підготовлені до управління багатомільярдними компаніями.

Сундар Пічаї з Alphabet, Сатья Наделла з Microsoft, Енді Яссі з Amazon і новий CEO Twitter Параг Агравал — всі вони мають глибокі інсайдерські знання завдяки рокам сходження кар’єрними сходами. “Але заміна засновників менеджерами не позбавлена ​​ризиків, хоч би якими компетентними вони були”, — стверджує Ендерле.

І додає, наводячи як приклад IBM — великий технологічний бренд, який занепав “з приходом різних менеджерів”, що часто засновник хоче зберегти компанію. “Наступні керівники все більше зосереджуються на короткостроковій грошовій вигоді, а не на довгостроковому стратегічному виживанні, — пояснив Ендерле. — Тож так мало компаній, які проіснували 100 років. Цикл заходу сонця починається після відходу засновника”.

Цукерберг — наступний?

Марк Цукерберг із Facebook — останній із засновників гігантів Кремнієвої долини, який все ще обіймає свою посаду, але навіть його становище останнім часом бажає бути кращим.

Материнська компанія Facebook нещодавно була перейменована на Meta в наслідок ребрендингу, який було проведено після складного періоду для великої соцмережі.

Френсіс Хауген, викривач, документи якої показали, що Facebook знав про шкідливість своїх сайтів у різних відносинах, стверджує — компанія не зможе розв’язати свої проблеми, допоки біля керма стоїть Цукерберг. “Думаю, що Facebook був би сильнішим з кимось, хто готовий зосередитися на безпеці”, — зазначила Хауген на технологічній конференції Web Summit у Лісабоні.

Інсайдери компанії вважають, що влада в Facebook, як і раніше, міцно тримається в руках Цукерберга, чиє правління як голови ради директорів і CEO компанії не переривається з того часу, як він і його товариші з Гарварду заснували компанію 2004 року.

“Цукерберг так і не навчився бути CEO”, — вважає Ендерле.

І додає, що помилки, які він здійснив, були критичними й піддали Facebook високому ризику. “Це помилки, які, як мені здається, досвідчений лідер не допустив би”, — наголошує експерт.

Про те, чому власники бізнесу частіше зазнають психологічних проблем можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram