Новини
16 Листопада 2022
553

Від дитячих мрій залежить успішність дорослого життя

Такий результат дослідження, яке тривало 64 роки

Згідно з новим дослідженням, сміливі мрії дитини не менш важливі для її майбутнього, ніж IQ або становище сім’ї, повідомляє Science Direct.

Коли батьки та вчителі підштовхують дітей мріяти про більше, незалежно від поточних обставин, у них зростають очікування від життя. Це може призвести до щасливішого життя у дорослому віці.

Вчені проаналізували опитування 17 тис. дітей, проведені 10 разів з 1958 року до сьогодні, і виявили, що коли справа стосується досягнень, мрії мають таке саме, якщо не більше значення, як IQ та соціально-економічне становище сім’ї.

У дітей із менш привілейованих сімей були скромніші устремління, ніж у дітей із забезпечених сімей. Наприклад, у віці семи років лише 22% дітей із нижньої п’ятої частини сімей за рівнем доходів заявили, що планують продовжити навчання після закінчення середньої школи. Для порівняння: із верхньої п’ятої частини сімей так відповіли 40% дітей.

Точні відсотки в кожній групі з часом могли змінитися, але розрив у прагненнях між багатшими та біднішими дітьми зберігається. Діти з менш забезпечених сімей мріють про менше й зрештою досягають меншого.

Масштаб мрій у дитячому віці певною мірою визначає умови майбутнього життя — і дорослі відіграють велику роль у формуванні цих уявлень.

Вчені також з’ясували, що вплив батьків та вчителів на формування устремлінь дитини значніший, ніж соціально-економічний бекграунд сім’ї та її власні здібності. Іншими словами, на мрії та, зрештою, досягнення дитини більшою мірою впливає підтримка (або її відсутність) від дорослих.

“Хоча інші фактори, такі як освіта батьків та когнітивні здібності дитини, теж впливали на її успіх, особисті та батьківські устремління, мабуть, були найбільшим рушійним фактором”, — пише Британське психологічне суспільство.

Для дівчаток амбіції у дитинстві мали більшого значення, ніж для хлопчиків. Як пояснив співавтор дослідження, науковий співробітник Центру досліджень економіки та благополуччя Базельського університету у Швейцарії Рето Одерматт, основний висновок полягає в тому, що заохочення дітей до сміливих мрій, попри обмеження в поточних обставинах, справді дуже важливе.

“Здається, нерівність зароджується дуже рано, ще з дитинства, — пише Одерматт. — Батьківські прагнення щодо освіти та кар’єри їхніх дітей дуже впливають на масштаб амбіцій дитини. Таким чином менш високі кар’єрні цілі частково пояснюють обмежену соціальну мобільність”.

Підштовхувати дітей до мрій про більше недостатньо, щоб вирішити проблему нерівності. Структурні бар’єри, які стримують дітей, є цілком реальними, і їх необхідно демонтувати, пише американський Inc. Проте корисно пам’ятати, що устремління дітей значною мірою перебувають у руках батьків та педагогів.

Але сміливі мрії мають і зворотний бік. Дослідження також показало, що підлітки, які ставили перед собою нереалістичні цілі, зрештою ставали нещаснішими в ранньому дорослому віці (18–30 років), коли стикалися з реальністю.

Нагадаємо, попри війну 84% студентів вважають свої спеціальності актуальними.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram