Бiзнес
3 Грудня 2019
1 600

Весь світ крізь скло: Історія створення та розвитку найбільшого виробника окулярів Luxottica

Трансформація невеличкої італійськоі майстерні у виробника брендових окулярів та лінз, що займає близько 75% світового ринку

Фото: Luxottica Group

Luxottica Group — найбільший виробник медичних, сонцезахисних та спортивних окулярів. Італійська компанія охоплює ¾ світового випуску окулярів, серед яких такі відомі бренди як Ray-Ban та Oakley. Її акції котируються в Мілані. Світовий оптичний гігант входить до числа тридцяти найбільших компаній Італії. За оцінками Forbes, на початок грудня 2019 року її засновник 84-річний Леонардо Дель Вечіо займає 50-ту позицію серед найбагатших людей світу і 2-е місце в Італії, а його статки оцінюються у $25,4 млрд.

У чому ж феномен Luxottica?

Передумови виникнення

Компанію створив Леонардо Дель Вечіо, який народився у Мілані. У сім років він опинився у дитячому притулку, а у 14 став підмайстром на заводі автозапчастин. Дель Вечіо освоїв не тільки штампування, а також роботу з дрібними деталями.

Але хлопець мріяв про власну справу, і вибір пав на оптику. Адже у провінції, де він жив після випуску з притулку, виробляли до 90% всієї оптичної продукції в Італії.

Леонардо підмітив, що після війни люди почали поступово багатшати. До дорогих суконь не личили прості окуляри у пластиковій оправі. Так він розгледів перспективність створення модних окулярів, як аксесуарів.

Свою першу витончену оправу з металу Дель Вечіо створив у 19 років. З цього і починається історія Luxottica.

Засновник компанії Luxottica Леонардо Дель Вечіо. Фото: Sergio Oliverio

Розвиток компанії

Першу майстерню Luxottica 25-тирічний Леонардо Дель Вечіо відкрив у 1961 році. Ставка була зроблена на виготовлення модних окулярів.

У компанії працювало спочатку всього лише 10 осіб. Але поступово бізнес розширювався, поки не охопив усі виробничі процеси. Це було єдине у світі виробництво, яке включало усі процеси від вибору матеріалів до встановлення скла в оправу. Повний цикл — це понад 170 непростих, трудомістких операцій. До окулярів ставилися, як до виробів мистецтва.

У 1969 році Luxottica випустила перші брендові окуляри. А в 1971-му компанія отримала успіх, представивши свої товари на виставці у Мілані.

Але цього було не достатньо для Леонардо. Він винайняв лікарів та відкрив власну лабораторію для проведення офтальмологічних досліджень. Відтоді Luxottica почала випускати модні окуляри для людей з проблемами зору.

Під контролем компанії знаходилися усі ланки виробництва, окрім продажів. І Дель Вечіо приймає рішення придбати мережу магазинів оптики Scarrone. Поступово торгові мережі, які працювали з оптикою, стали власністю компанії. Luxottica почала наступ на Європу, Африку та Китай.

Співробітництво з люксовими брендами одягу

Наступним геніальним кроком Дель Вечіо став випуск окулярів для люксових брендів одягу. Першим, до кого звернувся бізнесмен, був Джорджо Армані. У 1988 році Luxottica представила лінійку окулярів для цього бренду.

Після цього компанія щорічно підписувала контракти з 1-2 модними будинками.

Сьогодні Luxottica Group співпрацює з 28 відомими будинками мод. Серед них Byblos, Valentino, Vogue, Yves Saint Laurent, Emporio Armani, Bvlgari, Ferragamo, Ungaro, Chanel, Prada, Versace, Donna Karan, DKNY, Dolce & Gabbana, Burberry, Polo Ralph Lauren, Tiffany, Stella McCartney та інші.

Фото: Ray-ban.com

Вихід на американський ринок

У 1995 році компанія придбала US Shoe Corporation, в склад якої входила LensCrafters, якій належало близько 1000 магазинів оптики. З’являється нова послуга — “окуляри на замовлення за 1 годину”.

У 1999 році бізнесмен придбав бренд Ray-Ban за $640 мільйонів. Угода додала до портфеля брендів Luxottica Group торгові марки Arnette, Killer Loop та Revo, а також 40% світового виробництва сонцезахисних окулярів.

У 2000 році компанія виходить на Міланську фондову біржу.

2007 року Luxottica Group стала власницею компанії свого головного конкурента — Bausch & Lomb. Угода коштувала $2,1 мільярда.

Партнерство з Google та злиття з Essilor

Співробітництво з Google для розробки та поширення “розумних окулярів” Google Glass почалося у березні 2014 року.

У тому ж році першим результатом співпраці між Luxottica та Intel стало виробництво Radar Pace — “розумних окулярів” марки Oakley, в яких використовується система тренування з голосовим управлінням в реальному часі для поліпшення тренувань та продуктивності бігунів та велосипедистів.

У 2018 році компанія Luxottica об’єдналася з французькою офтальмологічною компанією Essilor. Було створено EssilorLuxottica, яка є світовим лідером в розробці, виробництві та дистрибуції офтальмологічних лінз, оправ за рецептом та сонцезахисних окулярів. Внаслідок злиття сукупна ринкова капіталізація холдингу склала близько €57 мільярдів.

У серпні 2019 року Luxottica придбала Barberini — провідного світового виробника оптичних скляних сонцезахисних лінз. Це придбання дозволило їй посилити виробництво та отримати ноу-хау в галузі сонцезахисних скляних лінз та рецептурних лінз.

Сучасність компанії Luxottica

Глобальна оптова дистриб’юторська мережа Luxottica охоплює понад 150 країн на 5 континентах. Роздрібна мережа налічує приблизно 9 100 магазинів. В компанії працює близько 82 тисяч співробітників. Річний чистий прибуток Групи за 2018 рік становив €9 мільярдів.

Проектування, розробка та виробництво продукції здійснюються на 6-ти виробничих підприємствах Luxottica, розташованих в Італії, на трьох заводах в Китаї, одному в Бразилії та одному в США. У Luxottica також є два невеликих заводи в Японії та Індії, які обслуговують місцевий ринок.

Окрім окулярів, компанія виробляє сонцезахисні та офтальмологічні лінзи вже понад 20 років. ВОна збільшила свої виробничі потужності завдяки недавньому відкриттю трьох нових лабораторій в Європі, Північній Америці та Азійсько-Тихоокеанському регіоні, які повністю інтегровані з її логістичними центрами.

Luxottica також володіє EyeMed Vision Care — організацією з догляду за зором в США. Починаючи з 2014 року, це друга за величиною компанія в США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram