Новини
14 Липня 2021
544

Верховна Рада внесла зміни до закону про управління корупційними активами

За відповідний законопроєкт проголосували 322 народних депутатів

Верховна Рада України (ВРУ) внесла зміни в закон “Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів” (АРМА) щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів.

За відповідний законопроєкт №5141 у другому читанні проголосували 322 народних депутатів.

Метою законопроєкту зазначено створення законодавчих передумов для підвищення прозорості системи розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, підвищення інституційної спроможності та ефективності роботи АРМА, а також збільшення надходжень до державного бюджету від реалізації активів в управлінні Нацагентства, йдеться у пояснювальній записці.

З цією метою запропоновано уточнити процедуру прийняття активів в управління Національним агентством, а також уніфікувати правові норми профільного законодавства з кримінально-процесуальними нормами.

До другого читання в законопроєкт було внесено низку важливих правок. Дозволено реалізовувати рухоме арештоване майно, яке відповідає одному або кільком таким критеріям: активи, які швидко втрачають свою вартість, активи, якими неможливо управляти іншим способом, а також такі, управління якими за рік обійдеться в понад 50% їх вартості.

Крім того, встановлено, що саме суд має право у своєму рішенні про передачу в управління активів АРМА визначати спосіб управління — реалізація або управління. Більш того, активи можуть повертатися власнику, якщо, арешт з них знято і таке рішення є в реєстрі судових рішень.

При цьому поріг вартості активів, що передаються АРМА, не підіймається і залишається на рівні 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Також депутати погодили в цьому питанні закон про АРМА з відповідним положенням чинного КПК.

Нагадаємо, в Індексі сприйняття корупції-2020 Україна посіла 117 місце серед 180 країн. Абсолютними лідерами списку залишалися Нова Зеландія та Данія.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram