Новини
7 Жовтня 2021
555

Верховна Рада відправила у відставку спікера Дмитра Разумкова

Вже колишній спікер повинен був підтримувати позицію партії

Верховна Рада України (ВРУ) відкликала голову парламенту Дмитра Разумкова з посади. Відповідне рішення підтримали 284 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, 7 жовтня.

Зокрема, 215 голосів на підтримку цього рішення дала фракція “Слуга народу”, 20 — фракція “Батьківщина”, 6 — “Голос”, групи “За майбутнє” і “Довіра” — 19 і 18 голосів відповідно, 6 голосів — позафракційні нардепи. Фракції “Європейська солідарність” і “Опозиційна платформа — За життя” не дали за відставку Разумкова жодного голосу.

Водночас фракції ОПЗЖ і “Євросолідарність” дали 23 і 27 голосів відповідно проти такого рішення. Також “проти” проголосували 7 нардепів фракції “Слуга народу”, 8 — фракції “Голос”, 1 — “Батьківщини” і 8 позафракційних.

Разумков з травня до листопада 2019 року очолював політичну партію “Слуга народу”, першим номером у списку якої був на дострокових парламентських виборах 2019 року. Посаду спікера українського парламенту він обіймав з 29 серпня 2019 року.

Як відомо, 30 вересня глава депутатської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія направив від імені депутатської фракції лист про відкликання Разумкова з поста спікера.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 3 жовтня в Трускавці заявив, що у партії “Слуга народу” є “мільйон питань до голови Верховної Ради”. “Ми всі розуміємо, що сьогодні він не є членом цієї команди, і він (спікер Дмитро Разумков — Ред.) про це говорить досить відкрито”, — зазначив глава держави.

При цьому він назвав ситуацію, пов’язану з можливою відставкою спікера, внутрішньофракційною, і уточнив, що Разумков повинен був підтримувати позицію партії, зокрема, в питанні введення санкцій “проти Медведчука” або щодо боротьби з олігархами, але “він пішов іншим шляхом”. За словами Зеленського, Разумков “тримається осторонь своїх однопартійців”.

Своєю чергою глава партії “Слуга народу” і перший заступник однойменної фракції в парламенті Олександр Корнієнко на брифінгу 5 жовтня зазначили, що їх політсила ініціювала відставку Разумкова з політичних причин і через порушення регламенту ВРУ з боку спікера, зокрема під час засідання погоджувальної ради в понеділок, коли Разумков “знехтував правом депутатських фракцій вносити пропозиції до тижневого порядку денного пленарних засідань”.

“Регламентні причини стосуються маніпулювання порядком денним і просування в ній ініціатив, які вигідні спікеру і його найближчому оточенню. Політична причина полягає в тому, що наші ідеологічні дороги розійшлися, і ми не сприймаємо позицію Дмитра Олександровича з багатьох ідеологічних питань. Починаючи з його неголосування на РНБО проти пропагандистів і “п’ятої” колони, і закінчуючи риторикою з тарифного питання, яка є відверто “лівою” і дуже схожа на позицію Юлії Тимошенко”, — пояснив Корнієнко.

Раніше Investory News писали, що Дмитро Разумков підписав постанову ВРУ “Про бюджетну декларацію на 2022-2024 роки” (№5765), а також надав свої рекомендації щодо бюджетної політики.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram