Новини
30 Червня 2021
602

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про виведення банків з ринку

Документ регулює фінансові питання, зокрема — відшкодування шкоди або збитків

Верховна Рада України у середу, 30 червня, ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №4546 щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків, повідомляє пресслужба Ради.

Закон, зокрема, визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

“Законом удосконалено деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов’язаними з банком особами, іншими особами, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків), зокрема, передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків), механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації”, — йдеться у повідомленні.

Закон уточнює деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради Фонду тощо. Крім того:

• удосконалено процедуру та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів;

• уточнено деякі питання нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури;

• удосконалено механізм правового захисту працівників Фонду та членів його адміністративної ради;

• врегульовано питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку;

• уточнено питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

Нагадаємо, за перший квартал 2021 року державні банки України отримали 3,2 млрд грн прибутку. Загальний показник банківського сектору становив понад 17 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram