Новини
14 Квітня 2021
796

Верховна Рада ухвалила закони про захист валютних позичальників

Документи надають дозвіл на реструктуризацію кредитів в іноземній валюті

Верховна Рада України у вівторок, 13 квітня, ухвалила закони №4475, №4398 і №4399 про захист валютних позичальників, які мають багаторічні борги за кредитами в іноземній валюті, що передбачають досить м’яку схему їх реструктуризації та податкові пільги для банків.

У законі №4475 Рада продовжила на п’ять місяців дію мораторію, що забороняє банкам стягувати майно громадян України, надане як забезпечення кредитів в іноземній валюті, та впровадила реструктуризацію таких кредитів із перерахунком усіх грошових зобов’язань у гривневий еквівалент і списанням штрафу.

“Раніше Нацбанк і банки розкритикували ідею такої примусової реструктуризації валютних кредитів, а представники українського бізнесу звернулися до президента України з проханням відхилити законопроєкт”, — зазначає Інтерфакс-Україна.

Своєю чергою закон №4398 зобов’язує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше ніж за 30 днів до публікації оголошення про відкриті торги запропонувати позичальникові погасити заборгованість на суму, не меншу за оцінну вартість активу.

А також вилучає зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім’ї боржника, якщо воно не перевищує 60 м2, або 13,65 м2 на кожного члена сім’ї боржника для квартири або 120 м2 для житлового будинку.

“Боржник, який мешкає у такому житлі, в разі недостатності його доходів для виконання умов реструктуризації за рішенням господарського суду може виплачувати мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації”, — зазначається у тексті документа.

Закон №4399 дозволяє банкам, що здійснюють реструктуризацію кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, забезпечених іпотекою, не коригувати фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) на суму згортання резервів з валовою балансовою сумою за такими чинними кредитами й на суму часткового прощення кредиту, що підлягає реструктуризації.

Тим часом за перші два тижні квітня банки видали українцям “теплих кредитів” на 84 млн грн. Наразі фінансуванням займаються “Ощадбанк” і “Укргазбанк”, а частину кредитів компенсує держава.

Раніше Investory News писали, що Верховна Рада спрямувала 5 млрд грн на кредити для бізнесу. Банки видаватимуть кошти тільки якісним позичальникам, які мають бізнес-план і бачення розвитку власної справи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram