Новини
23 Вересня 2021
626

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів

Їм заборонять фінансувати політичні партії та брати участь у приватизації

Верховна Рада України (ВРУ) у четвер, 23 вересня, ухвалила законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

За відповідний документ проголосувало 279 народних депутатів. Законопроєктом пропонується встановити чотири ознаки для віднесення осіб до категорії олігархів:

• участь у політичному житті;

• значний вплив на засоби масової інформації;

• володіння суб’єктом господарювання, який є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (панівне) становище на загальнодержавному товарному ринку й протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

• вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром якої воно є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів (близько $83 млн за поточним курсом).

Рішення про визнання особи олігархом ухвалюватиметься Радою національної безпеки й оборони (РНБО) на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету.

На підставі рішень РНБО буде створено реєстр олігархів. Їм буде заборонено безпосередньо фінансувати політичні партії, брати участь в приватизації, а також подавати декларації.

За основу законопроєкт №5599 був ухвалений 1 липня 2021 року.

Нагадаємо, у червні Володимир Зеленський анонсував нові законопроєкти про олігархів. Мета — поставити на перше місце захист інтересів України та всіх платників податків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram