Новини
7 Вересня 2021
750

Верховна Рада ухвалила перший з трьох законопроєктів з індустріальних парків

Документ має пряму заборону на розміщення в них гральних закладів

Парламент затвердив у другому читанні законопроєкт №4416-1, який передбачає фінансові та інституційні стимули для індустріальних парків та їх резидентів. За відповідне рішення проголосувало 290 депутатів, мінімально необхідні — 226.

Серед стимулів — можливість бюджетного фінансування для підведення інфраструктури та інженерних мереж до індустріальних парків (ІП), можливість компенсації вартості підключення до мереж всередині парку. Також передбачена можливість компенсації процентних ставок з кредитів на закупівлю нового обладнання.

Претендувати на стимули можуть тільки підприємства переробної промисловості, перероблення промислових та побутових відходів (крім поховання відходів), а також науково-технічної діяльності, інформаційної та телекомунікаційної сфери.

Документ має пряму заборону на розміщення в ІП гральних закладів і виробництво підакцизних товарів — крім автомобілів і комплектувальних для них. Крім того, вдосконалено порядок включення індустріальних парків до реєстру та ведення цього реєстру. Визначено підстави відмови в реєстрації та вимоги для включення до реєстру.

Передбачається, що організувати індустріальний парк можна не тільки на незабудованій території (так звана “грінфілд”), але й на території з промисловою забудовою (“браунфілд”), на якій не менше 5 років не велася господарська діяльність і на якій об’єкти нерухомості вводилися в експлуатацію не раніше 10 років тому.

“Законопроєкт ухвалено з урахуванням поправок, які роблять створення нових виробництв в Україні вигідним для інвесторів, — зазначив автор цих ініціатив, заступник голови комітету ВР з економрозвитку Дмитро Кисилевський. — Ми повинні наблизити наші умови до закордонних, щоб хоч якось конкурувати за інвесторів. Що отримуємо на заміну цих пільг? Кожен 1 га індустріального парку створює 50 робочих місць. $1 державних вкладень в ІП залучає $5-$6 інвестицій. Тому сусідні країни успішно розвивають свою економіку та створюють робочі місця за допомогою індустріальних парків. Нам теж давно пора скористатися цим інструментом”.

Відповідно до ухваленого законопроєкту, Кабмін повинен розробити та затвердити стратегію розвитку індустріальних парків, створити державну установу для розвитку індустріальних парків. Крім того, Кабміну доручено за розробки проєкту держбюджету на 2022 рік і наступні 4 роки виділяти фінансування обсягом 2 млрд грн для реалізації цих завдань.

“Так ми створюємо не просто ефективний інструмент стимулювання, а дозволяємо державі інвестувати кошти в економіку й отримувати прибуток. У середньостроковій перспективі (3-5 років) на стимулювання парків виділятиметься 10 млрд грн. Очікуваний ефект від їх роботи — понад 37 млрд грн”, — зазначив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, представляючи законопроєкт.

Раніше Кисилевський вніс на розгляд ВР законопроєкти №5688 і №5689, що створюють сприятливі умови для припливу інвестицій в промисловість через індустріальні парки.

З цією метою пропонується використовувати фіскальні стимули: звільнення від імпортного ПДВ і мита на ввезення устаткування, від податку на прибуток на 10 років.

Місцевій владі пропонується надати право встановлювати для індустріальних парків та їх резидентів свої пільги з податків, які вони адмініструють. При цьому передбачені спеціальні “запобіжники” від зловживань під час використання стимулів для індустріальних парків.

Нагадаємо, у квітні Рада схвалила три стимули, що здатні пожвавити роботу індустріальних парків. За останні декілька років інвестиції у цій сфері становили загалом 7 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram