Новини
15 Грудня 2020
745

Верховна Рада схвалила зміни до Бюджетного кодексу України

Міністерству фінансів надали право здійснювати угоди з державними деривативами

Верховна Рада України у вівторок, 15 грудня, рішенням 311 народних депутатів, схвалила у другому читанні законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу України, адаптувавши його для подальшого прийняття держбюджету на 2021 рік.

Зокрема, прийнятий закон передбачає розподіл частини — 13,44% акцизного податку з пального між бюджетами органів місцевого самоврядування.

“Запропоновані зміни передбачають надання Міністерству фінансів права на здійснення угод з державними деривативами, враховуючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп і продаж, зокрема завдяки здійсненню державних запозичень понад обсяги, які визначені на поточний бюджетний період законом про державний бюджет України, з метою зменшення очікуваного пікового навантаження на держбюджет”, — зазначається у пояснювальній записці.

Крім того, зміни передбачають визначення державних гарантій на портфельній основі та впровадження механізму можливості надання таких гарантій у забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань портфеля кредитів.

Також передбачається проведення операцій залучення Казначейством коштів єдиного казначейського рахунку (ЄКР) для покриття тимчасових касових розривів загального фонду державного бюджету, а також введення автоматичного механізму повернення коштів, помилково та/або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів при використанні єдиного рахунка платника податку.

Нагадаємо, Кабмін схвалив проєкт держбюджету-2021 наприкінці листопада — під час підготовки документа від народних депутатів надійшла 2451 пропозиція.

Раніше Investory News писали, що держбюджет України за 9 місяців зведено з дефіцитом у 82 млрд грн. З початку карантину показник зріс у чотири рази.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram