Новини
19 Травня 2021
808

Верховна Рада схвалила законопроєкт щодо мирових угод з власниками збанкрутілих банків

Документ регулюватиме процедуру виведення неплатоспроможних банків з ринку та їх ліквідацію

Верховна Рада України схвалила за основу проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків”. За відповідний законопроєкт №4546 у першому читанні проголосувало 235 народних депутатів.

Зокрема, законопроєкт визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, яка заподіяла шкоду банку та його кредиторам, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

Також передбачається укладення Фондом гарантування вкладів з такими особами мирових угод і договорів про добровільне відшкодування шкоди (збитків), обсягом, що визнаний особою, пов’язаною з банком.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб виявлено факти заподіяння банкам та їх кредиторам збитків на загальну суму, що перевищує 120 млрд грн. А також встановлено понад 700 пов’язаних з банками осіб та інших осіб.

Крім того, законопроєкт покликаний врегулювати ряд процедур у межах виведення неплатоспроможних банків з ринку та їх ліквідацію.

Документ також передбачає врегулювання окремих питань процесуального характеру. Серед них, зокрема, питання надання цивільного позову в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку, положення щодо придбання Фондом статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку в господарському процесі, уточнені деякі процедурні питання виконавчого провадження.

Нагадаємо, у першому кварталі 2021 року українські банки заробили майже 11 млрд грн. П’ять найприбутковіших установ сформували 57% прибутку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram