Новини
4 Листопада 2020
674

Верховна Рада схвалила законопроєкт про віддалену роботу

Тепер можна буде офіційно поєднувати роботу в офісах із дистанційною

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт №4051 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи”, яким передбачається удосконалення правового регулювання дистанційної та надомної праці. За відповідне рішення проголосувало 311 народних депутатів.

Зазначається, що за даними соціологічних досліджень, під час пандемії COVID-19 понад 35% працівників перейшли на роботу з дому. При цьому більшість провідних компаній світу – Google, Microsoft, Apple, Samsung та інші, розглядають віддалену роботу як найбільш перспективний варіант розвитку трудових відносин в умовах пандемії COVID-19 та інших можливих загроз для життя й здоров’я своїх працівників.

В Україні, наголошується в пояснювальній записці, необхідно врегулювати правові аспекти застосування дистанційної та надомної роботи.

“В умовах стрімкої діджиталізації економіки відсутність норм права, які б надавали можливість роботодавцям і працівникам застосовувати можливості сучасних засобів комунікацій, ставлять під сумнів подальший динамічний розвиток трудових відносин і створюють загрозу життю й здоров’ю українських працівників, як, наприклад, у випадку з поширенням COVID-19”, – зазначається у документі.

Таким чином, законопроєктом передбачається запровадити два самостійних види (форми) роботи – дистанційної та надомної. Також пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю щодо обов’язковості укладення письмового трудового договору про дистанційну або надомну роботу.

“Роботодавець при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу матиме право отримувати відомості про місце проживання або інше місце за вибором, де буде виконуватися трудова функція (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу)”, – йдеться у повідомленні.

При цьому передбачається забезпечення можливості ознайомлення працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник повинен бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документами.

Також йдеться про забезпечення можливості працівника поєднувати віддалену роботу з роботою у звичайному режимі на робочих місцях в приміщеннях або на території роботодавця.

Раніше Investory News писали, що керівники й працівники не хочуть повертатися до колишніх способів ведення бізнесу після закінчення пандемії. Однак через відмову від роботи в офісі з 9 до 18 багато команд відчувають себе менш згуртованими. У результаті індивідуальна продуктивність працівників зростає, але спостерігається зниження рівня інновацій і креативності.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram