Новини
5 Березня 2021
899

Верховна Рада схвалила законопроєкт про мультимодальні перевезення

В Україні їх можуть зробити змішаними або комбінованими

Верховна Рада України у п’ятницю, 5 березня, прийняла за основу проєкт закону №4258 “Про мультимодальні перевезення”. За відповідне рішення проголосувало 262 народних депутатів.

У пояснювальній записці зазначається, що метою законопроєкту є вдосконалення регулювання організаційних і правових основ мультимодальних перевезень вантажів в Україні, а також їх державної підтримки.

Зокрема, проєктом закону передбачається імплементація Директиви Ради 92/106/ЄЕС від 7 грудня 1992 року про встановлення загальних правил для окремих видів комбінованих перевезень вантажів між державами-членами (згідно з Угодою про асоціацію Україна-ЄС).

Проєктом пропонується ввести в Україні поняття змішаного та комбінованого перевезення вантажів, мультимодального термінала, документа змішаного перевезення, оператора й замовника мультимодального перевезення, визначення договору змішаного перевезення, його істотних умов, прав і обов’язків його сторін, основних принципів державного регулювання та державної допомоги під час такого виду перевезення.

Зокрема, пропонується закріпити право учасників мультимодальних перевезень здійснювати перевезення вантажу на підставі висновку єдиного договору (договір змішаного перевезення) щодо всіх етапів перевезення незалежно від зміни видів транспорту та здійснювати перевезення вантажу за одним перевізним документом (документ змішаного перевезення).

Крім того, передбачено, що при наданні послуги зі змішаного перевезення вантажів відповідальність оператора за вантаж перед замовником послуги охоплює період з моменту прийняття ним вантажу для змішаного перевезення й до моменту видачі вантажу.

Для отримання відшкодування шкоди за втрачений (пошкоджений) вантаж замовнику послуги не потрібно встановлювати, на якому етапі перевезення сталися пошкодження або втрата вантажу, або хто з перевізників не виконав зобов’язань зі своєчасної доставки.

Проєктом закону передбачено також встановлення граничного розміру відповідальності оператора змішаного перевезення в спеціальних правах запозичення відповідно до чинної міжнародної практики.

Раніше Investory News писали, що у Німеччині почали тестувати спецавтобан для електричних вантажівок. Випробування триватимуть до 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram