Новини
8 Вересня 2021
918

Верховна Рада схвалила закон про легалізацію криптовалюти

Документ передбачає серед іншого випуск в обіг віртуальних активів, укладення та виконання угод з ними

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила в другому читанні й в цілому законопроєкт №3637 “Про віртуальні активи”, який встановлює в Україні механізм правового регулювання сфери віртуальних активів, легалізуючи ринок криптовалюти. Документ підтримали 276 народних депутатів.

“Закон регулює правовідносини, що виникають у зв’язку з оборотом віртуальних активів в Україні, визначає права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів, принципи державної політики у сфері обігу віртуальних активів”, — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Зазначається, що затверджений документ дозволить українським блокчейн-компаніям легалізувати власні бізнес-процеси та офіційно працювати з банківською системою. Крім того, така можливість буде й у громадян, які отримують доходи від операцій з віртуальними активами.

Також законопроєкт формує правове поле для роботи на ринку віртуальних активів, визначає правовий статус, класифікацію, права власності та інші ключові юридичні дефініції. Зокрема, визначає перелік професійних постачальників послуг на ринку віртуальних активів та їх реєстрацію.

Згідно з документом, регулятором ринку віртуальних активів будуть Міністерство і Комітет з питань цифрової трансформації України, в окремих випадках — Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів і фондових ринків.

У пояснювальній записці зазначається, що надання віртуальним активам юридичного статусу стимулюватиме розвиток нової індустрії в правовому полі держави та сприятиме збільшенню надходжень до державного бюджету через податки.

“Українці зможуть токенізувати права власності й отримають судовий захист прав на віртуальні активи. А міжнародні криптобіржі легально вести діяльність на території України”, — підкреслюється в записці.

Нагадаємо, оборот криптовалют в Україні становить 1 млрд грн на добу.

Раніше Investory News писали, що Україна — серед першої десятки країн з отриманого прибутку у Bitcoin. У сукупності торік українські інвестори заробили близько $400 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram