Новини
21 Липня 2020
814

Верховна Рада схвалила преференції для вітчизняного машинобудування

Відповідне рішення підтримали 248 депутатів

Верховна Рада України (ВРУ) на засіданні 21 липня прийняла за основу законопроект №3739, який передбачає преференції для вітчизняного машинобудування, що суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

Документ підтримали 248 народних депутатів: рішення підтримали 176 нардепів від “Слуги народу”, 20 — від “ОТЗЖ“, 5 — від “ЄС”, 18 — від “Батьківщини”, 10 — від “За майбутнє”, 8 — від групи “Довіра” і 11 позафракційних, “Голос” голосував проти.

Законопроектом запропоновано в законі “Про державні закупівлі” з 2021 року терміном на 10 років ввести вимогу про ступінь локалізації в Україні при здійсненні державних закупівель деяких товарів промислового призначення, транспортних засобів тощо.

Таким чином, крім обліку цінового критерію і життєвого циклу продукції, передбачається введення обов’язкової наявності локалізації в предметі закупівлі.

Зокрема, передбачені преференції для виробників трансформаторів, залізничного рухомого складу, автобусів, вантажних автомобілів, локомотивів, помп та іншої продукції зі ступенем локалізації від 25% до 60% в залежності від виду.

Ступінь локалізації виробництва предметів закупівлі в Україні визначатиме Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства.

Згідно з пояснювальною запискою, впровадження запропонованих механізмів дасть вагомий поштовх для розвитку вітчизняної промисловості, залучення інвестицій і створення нових робочих місць.

Водночас парламентський Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом вказує, що норми законопроекту суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, зокрема Угоді про асоціацію, Директиві 2014/24 / ЄС, а також суперечать положенням Угоди СОТ “Про державні закупівлі”.

Нагадаємо, у червні українськими підприємствами було виготовлено 336 одиниць автотранспортної техніки. Випуск легкових автомобілів, в порівнянні з минулим роком зменшився на 43%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram