Новини
2 Грудня 2020
663

Верховна Рада розблокувала €100 мільйонів кредиту від Польщі

Проєкти з розбудови інфраструктури на кордоні між Польщею та Україною отримають пільги 

Верховна Рада України (ВРУ) у вівторок, 1 грудня, прийняла у другому читанні Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з окремих операцій на період реалізації Договору між урядом України та урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги та інших питань державного боргу”, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Договір від 09 вересня 2015 р. між Урядами країн передбачає надання кредитів на загальну суму до €100 млн ($120,5 млн) із строком повернення 30 років та за процентною ставкою 0,15% річних. Кредит буде використаний на поліпшення інфраструктури в прикордонному регіоні з Польщею — €68 млн на покращення стану доріг і €32 млн — на прикордонні пункти пропуску.

Товари та послуги, що фінансуються відповідно до контрактів, укладених з польськими підприємствами у рамках цього Договору, звільняються від сплати будь-яких податків, мит чи інших зборів або обов’язкових платежів, які встановлені Україною.

Однак досі, під час купівлі польськими підприємствами товарів чи послуг на території Україні сплачується ПДВ за власний рахунок. Це відбувається через нечіткість визначення кола податків, від сплати яких звільняються польські підприємства, та механізму звільнення виконавцями контрактів у рамках Договору.

Прийняття Парламентом Закону про внесення відповідних змін до Податкового кодексу фактично розблоковує використання польського кредиту.

Це дає можливість запровадити механізм застосування виконавцями контрактів у рамках Договору нульової ставки ПДВ, а також забезпечується можливість відшкодування сум ПДВ, вже сплачених виконавцями за рахунок власних коштів при виконанні умов контракту.

Нагадаємо, що, за прикладом Польщі, в Україні створять фонд екологічних податків, у якому акумулюватимуться всі екологічні податки та спрямовуватимуться виключно на поліпшення якості навколишнього середовища.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram