Новини
4 Грудня 2020
804

Верховна Рада проголосувала за президентський законопроєкт щодо підтримки бізнесу

Виплати будуть діджиталізовані й здійснюватимуться через “Дію”

Верховна Рада України (ВРУ) у п’ятницю, 4 грудня, прийняла за основу та в цілому законопроєкт №4429, який передбачає одноразову фінансову допомогу бізнесу у 8 тис. грн на період локдауну. Відповідне рішення підтримало 299 народних депутатів.

Крім того, народні обранці проголосували й за пропозицію щодо негайного підписання законопроєкту спікером Дмитром Разумковим. “За” — 301 парламентарій.

Як зазначила голова парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція “Слуга народу”), виплати здійснюватимуться через “Дію”. “Вони будуть діджиталізовані”, — наголосила вона.

Документ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги:

• найманим працівникам та ФОП, які втратили зарплату/частину доходу внаслідок карантину — 8 тис. грн;

• суб’єктам господарювання для виплати найманим працівникам пропорційно скороченню робочого часу — до 8 тис. грн;

• суб’єктам господарювання для відшкодування сплаченого ЄСВ — обсягом середньомісячної суми за останні 10 місяців.

Крім того, законопроєкт передбачає продовження ліцензій на три місяці суб’єктам господарювання на продаж алкоголю та дію документів дозвільного характеру на період карантину.

А також включає період допомоги щодо карантину до трудового стажу, продовжує дію договорів оренди державного та комунального майна, термін яких завершується у період карантину й один місяць після. Крім того, звільняє від сплати орендної плати суб’єктів господарювання, діяльність яких була заборонена у цей період.

Крім того, Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроєкт №4430, який містить норму про списання податкового боргу до 3,06 тис. грн, який не був погашений до 1 листопада 2020 року та звільняє ФОП першої групи від сплати єдиного податку з грудня 2020 р. до травня 2021 р. із зарахуванням цього періоду до страхового стажу.

Згідно з текстом законопроєкту, списується пеня та штрафні санкції у разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом пів року з дати вступу в силу закону.

Закон також відтермінував до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу для фізосіб, зокрема самозайнятих, якщо він не перевищує 6,8 тис. грн. “При цьому обсяг порогу податкового боргу для застосування заходів з його стягнення підвищується до 3,06 тис. грн”, — зазначається у документі.

Нагадаємо, наприкінці листопада президент України анонсував п’ять нових програм підтримки бізнесу під час карантину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram